Mi köze Harry pucér fenekének Katalin meztelen melléhez?

Vágólapra másolva!
Makacs, meggondoltatlan és gyarló, mint az anyja, Diana volt, a harctéren viszont kötelességtudó, fegyelemezett katona. Bár a napokban minden Katalin hercegnő melléről szólt, a brit királyi családban Harry herceg a fekete bárány. De hiába feszegeti a határokat, alattvalói szeretik az őrültségeit, és mindent megbocsátanak neki. Mi köze Harry herceg pucér fenekének Katalin meztelen melléhez, és mit tesznek hozzá a lazuló királyi fenségek a Buckingham palota imázsához?
Vágólapra másolva!

Amikor az ITV arról kérdezte a hatéves Alex Logant, hogy mit mond majd Harry hercegnek, amikor találkoznak, a kisfiú - aki a jelek szerint már ilyen zsenge korban is követi a legfontosabb híreket - így válaszolt: "Örülök, Harry herceg, hogy fel van öltözve". A hírhedt Las Vegas-i bulin készült meztelen fotók kiszivárgása után Harry egy jótékonysági díjátadáson jelent meg először a nyilvánosság előtt, ahol érthetően nemcsak arra voltak kíváncsiak a jelenlévők, hogyan találja meg a közös hangot a díjazott beteg gyerekekkel és ápolóikkal, hanem arra is, hogyan kezeli majd a saját botrányát. A herceg ebben a helyzetben is hű tudott lenni önmagához. Leguggolt a leukémiából felgyógyult kisfiúhoz, aki már fészkelődött, hogy kimondja az előre beharangozott mondatot, és kedvesen figyelmeztette: "Hallom, hogy korábban valami pimasz dolgot mondtál az ITV-nek, de erről ne most beszéljünk". Hasonló lovagias lazasággal kezelte azt is, amikor ugyanezen a rendezvényen az egyik ötéves kislány végignyalta az arcát. "De hát csak most találkoztunk" - reagált a herceg, és elpirult. Ezekkel a jelenetekkel minden bizonnyal legalább egy időre sikerült feledtetnie a jelenlévőkkel a pucér képeit.

Forrás: AFP/Getty/Lewis Whyld
Alex Logan (középen) majdnem sarokba szorította a herceget. További képekért kattintson a fotóra!

Bár a brit sikerekben gazdag nyarat meztelen királyi testrészekben bővelkedő ősz követte, a brit alattvalók meglepően visszafogottan viszonyultak a pucér királyi fenségekhez. Harry meztelen fotóit csak egy brit lap, a Sun merte lehozni, és miközben Katalin hercegnő meztelen mellére ír, olasz és francia újság is lecsapott, a britek csak írásban számoltak be a fotókról. A News of the World lehallgatási botránya miatt egyébként is nagyobb önkontrollra kényszerítették magukat a brit lapok, de nem mellékes az sem, hogy tulajdonképpen nem is a büntetéstől, hanem az olvasóiktól tartanak, akiknek a tisztelete a királyi család tagjai iránt már-már ott tart, hogy érinthetetleneknek tekintik őket.

Harry Las Vegas-i kalandjával csak erősítette azt a képet, hogy a királyi család tagjai nem politikai szereplők, hanem celebek - mondta az [origo]-nak Carolyn Harris monarchiatörténész, aki szerint a mostani híradások a kilencvenes évek médiaérdeklődését idézik.

Forrás: Getty Images/Quinn Rooney
További képekért kattintson a fotóra!

A brit királyi ház iránti rajongás egészen elképesztő méreteket öltött az elmúlt időben. A Buckingham-palota népszerűségén már Vilmos és Katalin tavalyi, hetedhét országra szóló esküvője is sokat dobott, és a britek II. Erzsébet királynő iránti elkötelezettségét csak erősítette a trónra lépés hatvanadik évfordulóját ünneplő idei gyémántjubileum. Erzsébetnek sikerült a menőség újabb fokozatát átugrania azzal, hogy az olimpiai megnyitóra Bond-lányként érkezett a 007-es ügynököt több filmben is alakító Daniel Craig kíséretében.

Ebben a királyi forgatagban Harryre is lehetett számítani, de a Buckingham-palota azzal is tisztában van jó ideje, hogy a brit trón harmadik számú várományosa meglehetősen szabad lélek, és vannak helyzetek, amikor egyszerűen kiszámíthatatlan. Egy Las Vegas-i vakáció a haverokkal pont ilyen helyzet.

De vajon szükség van-e playboyra a királyi családban? Ha a közvélemény-kutatásokat vagy a Facebook-csoportokat nézzük, igény, az van rá. A meztelen képek nyilvánosságra kerülése után a Sunday Times készített egy felmérést, amelyből az derült ki, hogy a megkérdezettek háromnegyedének pozitív a véleménye Harry hercegről, kétharmaduk pedig teljesen elfogadhatónak tartja, hogy egy egyedülálló fiatalember így viselkedik nyaralás közben. A Facebookon már csaknem 37 ezer rajongója van annak az oldalnak, ahol pucér képekkel lehet tisztelegni Harry eddigi életműve előtt.

A Harryvel szemben megnyilvánuló szeretet azonban feltehetően annak tudható be, hogy a fiatal herceg több mint playboy. A Telegraph két, a királyi ház ügyeit egészen közelről ismerő szerzőt, a Majesty magazin főszerkesztőjét, Ingrid Sewardot és az egyik leghíresebb Diana-életrajz szerzőjét, Andrew Mortont kérte fel arra, hogy mondjon ítéletet Harry felett, és mindkettejük véleményéből az derült ki, a Buckingham-palota sokkal kevesebb lenne Harry nélkül.

Forrás: Getty Images/Chris Jackson
További képekért kattintson a fotóra!

Pedig a botrányaival évek óta ad feladatot a királyi ház kármentőinek. Elég csak arra a 2005-ös jelmezes bulira gondolni, ahol náci egyenruhába öltözött alig két héttel azelőtt, hogy a királynőnek egy holokausztmegemlékezésen lett volna jelenése. Volt, hogy a Kensington-palota tetejéről dobálta a rendőröket hógolyóval, 2006-ban pedig a lealacsonyító és rasszistának számító paki kifejezéssel sértette meg egyik pakisztáni katonatársát. Károly herceg már akkor sejthette, nem lesz egyszerű ellenőrzés alatt tartania kisebbik gyermekét, amikor a még kiskorú Harryt ivászaton és kábítószerezésen kapták 17 évesen. Károly ekkor látta elérkezettnek az időt, hogy elküldje a herceget egy rehabilitációs klinikára, hogy ott szembesüljön a túlzott alkoholizálás következményeivel. Tíz évvel és megannyi vad bulival később azonban még mindig nem látszik, hogy az ifjú herceg a királyi háznak is megfelelő következtetéseket vont volna le ebből a tapasztalatból.

Andrew Morton szerint míg Vilmos herceg igazi Windsorként ésszerűen és óvatosan viselkedik, addig Harry ereiben inkább Spencer-vér folyik: édesanyjához, Dianához hasonlóan makacs és sokszor meggondolatlan. Ennek ellenére Harryt sem kell figyelmeztetni arra, amire a királyi család tagjaként mindig gondolnia kell, vagyis, hogy a tettei milyen hatással lesznek a királynőre.

Forrás: AFP/Ian McIlgorm
Harry sokat tanult a nagymamától. További képekért kattintson a fotóra!

A féktelen éjszakákat kompenzálják jótékonysági akciói és a katonai szolgálat, amelyet halálosan komolyan vesz - hívja fel a figyelmet Harry sokoldalúságára Andrew Morton. Harry kicsapongásai azonban mindig is hozzátartoztak a karakteréhez, ahogyan a könnyedsége is, amely megközelíthetővé teszi, és nagyon értékes egy modern királyságban - véli Ingrid Seward, aki a herceg egyik barátjának több mint egy évtizeddel ezelőtti véleményét idézi: "Harry? Harry már csak Harry marad. Öntörvényű lélek. Nyitott és kedves, de nem szereti, ha bárki megmondja neki, hogy mit tegyen". Seward szerint Harry playboy-viselkedése tulajdonképpen a szabadság hiányáról szól. Az uralkodóház szakértője arra emlékeztet, hogy a herceg nehéz súlyt cipel magával: miközben ereje teljében lévő fiatalember tele nyers energiával, egyben helikopterpilóta is, aki olyan háborús övezetekben fordul meg, mint Afganisztán. Eközben nem feledkezhet meg a hercegi szerepről sem, és a brit nemzetközösség elvárásairól, valamint arról, hogy magát a királynőt képviseli. Harry számára a királyi élet olyan, mint egy életfogytiglani büntetés a szabadlábra helyezés esélye nélkül, éppen ezért a lehető legtöbbet ki akarja hozni a helyzetéből - magyarázta tetteinek mozgatórugóit Ingrid Seward.

Forrás: AFP/Getty/Stephen Chernin
A nácijelmezből hatalmas botrány lett. További képekért kattintson a fotóra!

A brit uralkodóházzal foglalkozó tudósítók szerint Harry vonzerejének az az egyik titka, hogy hiteles tud maradni, legyen szó bármilyen közegről vagy helyzetről. Egyikük, Robert Jobson szerint édesanyjához, Dianához hasonlóan neki is vannak hibái, de épp ettől lesz érdekes. Az embereknek tetszenek az őrültségei, és akkor is megbocsátanak neki, amikor túllép egy határt. Harry showman, aki a kamerák és mikrofonok előtt is teljesen természetesen viselkedik. Pimasz és kedves egyszerre, és tudja, hogyan érezze jól magát - ezért vonzódnak az emberek a botrányai ellenére is a 28 éves herceghez.

Harry minden hivatalos megjelenése eseményszámba megy, és ez teszi igazán egyedivé a királyi család tagjai között - állítja a CNN királyi tudósítója. Ez tette különlegessé az idei karibi turnéját, ahol a világ leggyorsabb emberével, Usain Bolttal mókázott, és ezzel nagyon büszkévé tette a gyémántjubileumát ünneplő királynőt. A tudósító szerint ugyanakkor megtévesztő lehet a kép, hogy Harry mindenhol csak a mókát és kacagást keresi. A hercegnél ugyanis első a kötelesség - állítja Max Foster, akinek a királyi forrásai úgy tudják, ezt a leckét a nagymamájától, Erzsébet királynőtől tanulta meg.

Forrás: AFP/John Stilwell
A haza és a királynő szolgálatában Afganisztánban. További képekért kattintson a fotóra!

Annak ellenére, hogy az idén egyik nyilvános szereplés követte a másikat, Harryre az igazán fontos feladat egy Apache helikopter fedélzetén várt. A hadsereg egyfajta normális közeget biztosít neki, ahol a katonatársai is gyakran megfeledkeznek királyi származásáról - állította a forrás a CNN-nek.

Amikor 2008-ban tálib lázadókra vadászott Afganisztánban, az AP újságírójának arról beszélt, mennyire bizarr, hogy négy napja nem tudott zuhanyozni, egy hete nem tudta kimosni a ruháját, a vizet szinte kizárólag főzésre és ivásra használhatják, mégis minden teljesen normálisnak tűnik. A legutóbbi afganisztáni küldetése még titkos volt, mert a jelenléte miatt kiemelt célpont lehetett volna a tábora, és amikor kiderült, hogy terepen van, azonnal ki is mentették onnan.

Most azonban bejelentették a küldetését, mert az Apache helikopterek így is, úgy is célpontnak számítanak, a sajtó előtt pedig lehetetlen eltitkolni, hogy a herceg bevetésen van. A tálibok is rájöttek azonban, mekkora PR-ajándékot kaptak az ölükbe, így a szóvivőjük azonnal nyilatkozatot adott ki, hogy meg akarják ölni a herceget, és már tervet is kidolgoztak erre.

Forrás: AFP/Chris Jackson
Katalin és Harry. Az alattvalók szinte minden porcikájukat ismerik már. További képekért kattintson a fotóra!

Harry tehát éppúgy a tálibok célpontjában van, mint a paparazzikéban. A Sun - az egyetlen brit lap, amely leközölte a Las Vegasban készült pikáns fotókat - közérdekre hivatkozva osztotta meg az olvasókkal Harry pucér fenekét, pedig a herceg csak az uralkodóháznak tett szívességet, amelynek az lenne a legnagyobb baja, ha nem foglalkoznának vele.