A sátáni uralomtól akarta megszabadítani a világot

meghalt Sun Myung Moon a dél-koreai egyesítő egyház vezetője
Vágólapra másolva!
Messiásnak hitte magát, tömegesküvőkön kötette össze idegen emberek életét, de jóban volt a pénzzel és az amerikai konzervatív elittel is a hétfőn hajnalban elhunyt Moon Sun-myung. A 92 évet megért szektavezér Koreából indulva a sátáni uralomtól akarta megszabadítani a világot, és több millió hívő mellett az amerikai üzleti életet is meghódította.
Vágólapra másolva!

Tizenhárom napig gyászolják hívei a dél-koreai Moon Sun-myungot, az Egyesítő Egyház alapítóját, aki 92 éves korában hunyt el hétfő hajnalban. Moont két héttel ezelőtt szállították az egyház egyik szöuli kórházába tüdőgyulladás miatt, azóta ott ápolták. A hívek csak a hosszú gyász után fogják eltemetni.

Forrás: AFP/Kim Jae-Hwan
Moon hívei imádkoznak

A Dél-Koreából indult, majd az USA-ba áttelepült Egyesült Egyház furcsa keveréke a konfucianizmusnak, a kereszténységnek, valamint Kelet-Ázsia törzsi vallásainak, és a hetvenes évektől kezdve egyre több fiatalt csábított magához. A baloldali csoportosulások, a hippimozgalom vagy a kábítószerek mellett az Egyesült Egyház is egyfajta lázadás és ellenkultúra volt a szülők avíttasnak tartott világával szemben. A változást és békét kereső fiatal híveket arra kötelezték, hogy szakítsanak meg minden kapcsolatot a családjukkal, és biológiai szüleiket cseréljék le az "igaziakra", Moonra és a feleségére.

A szektaalapító akkor vonta magára a világ közvéleményének figyelmét, mikor tömeges esküvőin egymást nem ismerő embereket adott össze. A ceremóniák azóta is hasonlóan zajlanak. Stadionokban, több tízezres közönség előtt ezrek házasodnak össze úgy, hogy előtte egyáltalán nem találkoztak, sőt, esetenként egymás nyelvét sem beszélik.

Kétszer visszautasította Jézust

"Isten bennem lakozik, és én vagyok az ő megtestesítője" - mondta 1976-ban a Time magazinnak, majd hozzátette, "az egész világ a kezemben van, elfoglalom és az uralmam alá hajtom". A magát messiásnak tartó Moon az akkor éppen japán megszállás alatt lévő Észak-Korea egyik kis falvában született 1920-ban. Egyházalapításba akkor fogott, amikor elmondása szerint 1935 húsvétján megjelent előtte Jézus, és arra kérte, teremtse meg Isten földi mennyországát. Saját bevallása szerint kétszer visszautasította Jézus kérését, ám harmadszorra elfogadta a megbízást. A jelenést követően írta meg 411 oldalas evangéliumát, amelynek lényege, hogy az Egyesült Egyház vallása az egész világon felváltsa a kereszténységet, és ezzel megtisztítsa a sátáni erőktől az embereket, egy bűntelen, nagy családdá alakítva az emberiséget.

Forrás: AFP/Park Mee-Hyang
Moon és felesége tömeges esküvőt tartanak

Moont 1946-ban öt évre lecsukták az észak-koreai hatóságok, mert az akkor már a kereszténységre áttért fiatal antikommunista propagandát folytatott. 1950-ben azonban az ENSZ-csapatok felszabadították a munkatábort, ahol fogva tartották, és Moon a dél-koreai területekre menekült a kommunizmus elől.

Milliókat tett az amerikai politikára

A vezér nemcsak magával kapcsolatban ragadtatta magát szélsőséges kijelentésekre. Azt vallotta, hogy a zsidók a holokauszttal fizettek meg Jézus meggyilkolásáért. Az ilyen szélsőséges kijelentéseivel számos ellenséget szerzett magának. A kritikusai által megalománnak tartott hittérítő politikai célokra és saját népszerűségének növelésére is használta a hívek adományaiból származó dollármilliókat.

Politikai befektetéseire a legjobb példa az, hogy óriási összeget szánt a Washington Times című napilap megalapítására és működtetésére, amely olvasói szerint konzervatív ellensúly a sokak szemében liberális Washington Post mellett. A Washington Times rövid időn belül az amerikai jobboldal egyik legfontosabb nyomtatott lapjává vált, és a híradások szerint még Ronald Reagan is naponta olvasta.

Forrás: AFP/SEGYE TIMES

Az antikommunista Moon politikai akciókkal is felhívta magára a figyelmet: például tömeges imát tartott a Watergate-botrány miatt megtépázott tekintélyű Nixon elnök mellett Washington szívében, és milliós reklámkampányt indított az 1988-as elnökválasztáson demokrata színekben induló Michael S. Dukakis ellen. Előfordult az is, hogy jelentős mennyiségű pénzzel támogatta az idősebb Bush elnöki kampányát, cserébe a politikus beszédeket tartott az egyház rendezvényein.

Balett, egyetem, szusi

Szerteágazó üzleti érdekeltségeinek és egyháza révén kiépített kapcsolatrendszerének köszönhetően óriási vagyont halmozott fel. A Washington Post szerint csak Washingtonban és környékén 300 millió dollár van Moon birtokában. A balettiskolától kezdve a filmprodukciós cégen át egy népszerű ékszer-kereskedelmi láncig bezárólag minden területen ott vannak a cégei. Washingtonon kívül Moonnak többek között egy egyeteme is van Connecticutban, egy stúdiója New Yorkban és egy golfpályája Kaliforniában, ráadásul az ő cége szállítja a halakat a legtöbb amerikai szusiétterembe.

A sikerek mellett Moont 1982-ben adóelkerülés miatt 18 hónap szabadságvesztésre ítélték, amit a connecticuti Danburyben levő büntetés-végrehajtási intézetben kellett leülnie. A szektavezér ekkoriban egy grandiózus filmprodukcióba is belevágott. A koreai háborúról szóló 46 millió dolláros költségvetésű mozi, amelyben Laurence Olivier játszotta a megmentő amerikai tábornokot, óriási bukás lett.

Kémnek nézték

Az Egyesült Egyház a botrányokat és kudarcokat követően a nyolcvanas évek közepére vesztett a kezdeti lendületéből. Ráadásul az amerikai keresztény egyházakat tömörítő szervezet elutasította Moon egyházának tagfelvételi kérelmét, Moont magát pedig a kongresszus kezdte el vizsgálni, nincs-e kapcsolatban a koreai titkosszolgálattal. A fordulatot hívei úgy értékelték, hogy az igazság élharcosát üldözi a privilégiumait féltő egyházi elit.

Forrás: AFP/Kim Jae-Hwan
Moon halála miatt félárbocra eresztették az egyház lobogóit

A bűnmentes életet középpontba állító Moon családi élete nem alakult túl jól. Egyik veje egy könyvben pénzmosással vádolta meg, az egyik fia egy renói hotel tizenhetedik emeletéről ugrott ki. Egy másik fia autóbalesetben halt meg, de Moon később bejelentette, hogy egy zimbabwei egyháztag testében éledt újjá. Maradék 11 gyermeke közül az egyik fegyvergyárat alapított, a többiek az egyház és a körülette lévő üzleti birodalom ügyeit intézik.

Az egyház tagjainak számát 5 és 7 millió közöttire becsülik. A hívők nem maradtak magukra a szektavezér halála után sem - egy interjúban Moon azt mondta, hogy a mennyországból tovább irányítja az egyház ügyeit.