Szankciókkal fenyegetik a fukar híveket a német püspökök

Vágólapra másolva!
Nem számít többé a közösség tagjának, így a szentségekben sem részesülhet, aki nem hajlandó befizetni az egyházi különadót - erről értesítette a katolikus híveket a német püspöki konferencia. A főpapok vélhetően attól rettentek meg, hogy egyre többen hagyják el az egyházat.
Vágólapra másolva!

Megtagadhat a német katolikus egyház egyes szentségeket azon híveitől, akik nem hajlandóak befizetni az egyházi különadót - írta a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala.

A német püspöki konferencia által kibocsátott körlevél lényegében azt mondja ki, hogy akik katolikus létükre nem fizetik az extra adót, azok nem számítanak többé katolikusnak Németországban. Nem lesznek jogosultak például egyházi temetésre.

Németországban a 19. században vezették be azt az egyházi adót - az állami kisajátítások ellensúlyozásaképpen -, amely a hívek éves jövedelemadójának 8 százalékát teszi ki. (Ha tehát valakinek a jövedelemadója 10 ezer euró, akkor az egyházának abban az évben további 800 euró jár tőle.) Ez a katolikusok mellett a protestánsokra és a zsidó felekezethez tartozókra is vonatkozik.

A német lakosság nagyjából 30 százaléka vallja magát katolikusnak, de a hívek létszáma az utóbbi években gyors fogyásnak indult, feltehetően a papok szexuális visszaéléseit bizonyító hírek hatására. 2010-ben 181 ezren hagyták el az egyházat.

A püspököket a vészes fogyás mellett egy nyugdíjas teológus, Hartmut Zapp esete motiválhatta a döntés meghozatalában. A Freiburgi Egyetem professzora még 2007-ben jelentette be, hogy nem fizeti tovább az adót, de a közösség tagja kíván maradni. Az egyház és Zapp közötti jogi procedúra szerdán kerül a lipcsei szövetségi bíróságra.

"Ez a körlevél világossá teszi, hogy nem lehet részlegesen elhagyni az egyházat" - áll a Vatikán egyetértésével kiadott dokumentum szövegében. A szentségek megtagadása mellett az engedetlen hívőket azzal is sújtanák, hogy nem dolgozhatnak a katolikus egyház által működtetett iskolákban és kórházakban.