Fegyveres delfinekkel turbózzák az ukrán haditengerészetet

Vágólapra másolva!
Delfineket képez ki az ukrán haditengerészet eltűnt tárgyak felkutatására és ellenséges búvárok elleni támadásokra.
Vágólapra másolva!

Tíz palackorrú delfin katonai célú kiképzésébe kezdett az ukrán haditengerészet Szevasztopolban - írta a Ria Novosztyi egy névtelen forrásra hivatkozva. A delfineket részben a tengerfenéken lévő tárgyak felkutatására idomítják. Ha megtalálják a keresett tárgyat, és hozzáérintik a fejükre erősített kioldószerkezetet, egy bója emelkedik a felszínre.

Emellett fegyveres támadódelfineket is képeznek a szevasztopoli bázison. Az állatoknak kést vagy pisztolyt erősítenek a fejükre, amelyekkel ellenséges búvárok ellen hajthatnak végre támadásokat. Katonai célokra 1973 óta képeznek ki delfineket Szevasztopolban. Ezt a programot azóta sem függesztették fel, de nem is hoztak róla semmit nyilvánosságra.

A világon jelenleg két helyen képeznek ki delfineket katonai célokra: az egyesült államokbeli San Diegóban és Szevasztopolban. A Szovjetunió szétesése után a fekete-tengeri flottának a delfinkiképzéssel foglalkozó részlege Ukrajnához került.

A delfinek katonai célú képzését mindkét országban igyekeznek a lehető legnagyobb titokban tartani. Az egyesült államokbeli kiképzésekről azonban 2005-ben kerültek napvilágra hírek, amikor a Katrina hurrikán pusztítása után állítólag nyoma veszett több fegyveres delfinnek, amelyeken rajtuk maradhatott a rájuk erősített harci eszköz.