Többezer romát telepítettek ki a franciák pár hónap alatt

Vágólapra másolva!
Franciaországban "riasztó ütemben" zajlik az illegális romatelepek erőszakos felszámolása - állítja az Amnesty International. Az emberi jogi szervezet az intézkedések megszüntetését kéri a francia államtól.
Vágólapra másolva!

A romatelepek erőszakos felszámolásának leállítására kéri a francia államot az Amnesty International egy csütörtökön publikált jelentésben. A nemzetközi emberi jogi szervezet sajnálatosnak tartja, hogy a kitelepítések "riasztó ütemben" folytatódnak annak ellenére, hogy Franciaországban új, baloldali kormány alakult. François Hollande március végén választási kampányában még azt ígérte, nem fogják folytatni az elmúlt években gyakorlattá váló erőszakos kitelepítéseket, ugyanis "elfogadhatatlan, hogy egész családokat űznek el lakóhelyeikről megoldás nélkül. Ezzel csak azt érik el, hogy letelepednek valahol máshol, ugyanolyan rossz körülmények között." Ennek ellenére a francia belügyminiszter, Manuel Valls a nyár folyamán elrendelte a romatelepek lebontásának folytatását.

John Dalhuisen, a nemzetközi civil szervezet európai programigazgatója szerint "a francia kormány részéről az elmúlt évekhez képest pozitív változások történtek a romákkal kapcsolatos beszédmód és a problémák megközelítésének területén, korábban a hatóságok gyakran megbélyegezték a romákat. Az erőltetett telepfelszámolások gyakorlata viszont a javulás ellenére is folytatódik."

Az Amnesty International munkatársai idén február és szeptember között négyszer látogattak el összesen 12 illegális romatelepre Párizs környékén. A szervezet tapasztalatai szerint ezeken a telepeken gyakran nincs biztos ivóvíz-ellátás, megfelelő csatornázás és szemételszállítás, és gyakran találkoztak patkányokkal is. Egy másik európai emberi jogi szervezet, az AEDH (The European Association for the defense of Human Rights) adatai szerint 2012 harmadik negyedévében csúcsot döntött a kitelepítések száma, ugyanis majdnem 5 ezer embert küldtek el a táborhelyekről, ez több mint az első két negyedévben összesen.

Az AI szerint a romatelepek felszámolását az érintettek előzetes informálása nélkül hajtották végre, nem tájékoztatták a lakókat arról, mi fog történni velük. A legtöbb esetben a kilakoltatott családoknak semmilyen más lakhatási lehetőséget nem ajánlanak fel, úgyhogy gyakorlatilag nincs más választásuk, mint egy másik hasonló, illegális telepen újjáépíteni az otthonaikat. Gyakori, hogy a kitelepítettek elveszítik az ingóságaikat és a hivatalos papírjaikat, sokan munkanélkülivé is válnak, a telepfelszámolások pedig veszélyeztetik a kitelepítettek egészségügyi ellátását és a gyerekeik iskoláztatási lehetőségeit is. A kormányzati nyilatkozatok szerint viszont folyamatos a kommunikáció a helyi tisztviselők és a jogvédő szervezetek között, minden esetet külön vizsgálnak ki, és elsősorban a legrászorulóbbak, főleg a családok számára igyekeznek lakhatási lehetőségeket biztosítani.

Franciaországban kevés a rászorulók számára biztosítható lakás és a menekülttábor, így más lehetőségek hiányában kénytelenek az ide kivándorló romák illegális telepeken élni hónapokig, vagy akár évekig is. A Franciaországban élő körülbelül 15 ezer roma nagyrészt Romániából és Bulgáriából érkezett. Az Európai Uniós állampolgároknak a francia törvények lehetővé teszik, hogy három hónapnál tovább is az országban tartózkodjanak, ha van bejelentett munkahelyük, vagy a megélhetésükhöz szükséges bevételt igazolni tudják. Uniós állampolgárként a kitelepítés ellenére bármikor visszatérhetnek Franciaországba, sokan ezt is teszik.

A probléma nem új keletű, már két évvel ezelőtt is diplomáciai bonyodalmakat keltett Párizs és Bukarest között a Franciaországban illegális telepeken rendezetlen körülmények között élő romániai cigányok tömeges hazaküldése. Akkor Nicolas Sarkozy három hónap alatt mintegy 300 illegális romatelep felszámolását rendelte el, ezt az intézkedését akkor a franciák körülbelül 48 százaléka támogatta. Az elnöki közlemény azzal indokolta a lépést, hogy ezek a romák által lakott táborok "a feketekereskedelem, az embertelen életkörülmények, a gyerekek koldulásra kényszerítése, a prostitúció és a bűnözés forrásai és melegágyai." A romák hazatoloncolását két éve is számos bírálat érte jobb - és baloldali politikai körökből éppúgy, mint a Vatikán részéről.