Rendőr is megsérült a német államfő elleni tüntetésen

Vágólapra másolva!
Nagyjából 500 ember tüntetett szombaton Berlinben Christian Wulff német államfő ellen, a demonstrálók Wulff lemondását követelték. Egy tüntető és egy rendőr is megsérült, amikor a demonstrálók meg akarták közelíteni az elnöki rezidenciát.
Vágólapra másolva!

Cipőket tartottak a magasba az államfő távozását követelő, a Facebook közösségi oldalon szervezett demonstráció résztvevői. Ez az arab világban a haragot és a megvetést fejezi ki. Többen transzparenseket tartottak a magasba, a feliratok szerint Christian Wulff nem méltó az államfői tisztségre.

A tüntetést közvetlenül az államfői hivatal - a Bellevue-palota - előtt akarták megtartani, a rendőrség azonban csak az épülettől távolabb engedélyezte a gyülekezést. A demonstráció után többen igyekeztek megközelíteni a palota, mire a rendőrök közbeléptek. Az összetűzésben egy tüntető és egy rendőr megsérült.

Közben a Rheinische Post című lap azt jelentette, hogy már meg is állapodtak a kormányzó konzervatív-liberális koalíció pártjainak vezetői arról, hogyan válasszanak új szövetségi elnököt, ha kiderül: nem felel meg a valóságnak Christian Wulff valamennyi állítása a vitatott lakáshitellel kapcsolatban, és az államfő lemondásra kényszerül.

A lap szerint Angela Merkel kancellár, a kereszténydemokrata CDU elnöke, Horst Seehofer, a bajor konzervatív CSU vezetője és Philipp Rösler, a liberális FDP elnöke néhány napja arról állapodott meg, hogy olyan személyiséget jelölnek Wulff utódjának, aki az ellenzék támogatását is elnyerheti. Szombaton a pártok cáfolták az értesülést.

Az 500 ezer eurós hitelről a Bild című bulvárlap számolt be elsőként, a december közepén közölt cikk országos botrányt keltett. A napokban tovább erősödtek a bíráló hangok, miután kitudódott, hogy Wulff megpróbálta megakadályozni a cikk megjelenését (erről bővebben itt olvashat). Christian Wulff bocsánatot kért, amiért megpróbált beavatkozni a lap ügyeibe. Ugyanakkor jelezte, hogy nem kíván távozni posztjáról.