Megölték a Vörös Félhold főtitkárát Szíriában

Vágólapra másolva!
Megölték szerdán a Szíriai Vörös Félhold humanitárius szervezet főtitkárát, miközben Damaszkuszból utazott haza egyértelmű jelzést viselő autón - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC).
Vágólapra másolva!

Meggyilkolták Abdar-Razzák Dzseirót, a Vörös Félhold humanitárius szervezet szíriai főtitkárát szerdán Damaszkuszban. A szíriai állami televízió híradójában az hangzott el, hogy "terroristák követték el a gyilkosságot". A 67 éves Abdar-Razzák Dzseiro Damaszkuszban egy tanácskozáson vett részt.

Beatrice Megevand-Roggo, az ICRC közel-keleti műveleteiért felelős vezetője kijelentette, hogy "nagyon mélyen elítélik" a gyilkosságot, függetlenül annak körülményeitől. A Szíriai Vörös Félhold elnöke hivatalosan kérte a hatóságokat, hogy indítsanak vizsgálatot a történtek felderítésére.

Jelenleg a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága az egyetlen nemzetközi szervezet, amelynek segélymunkásai vannak Szíriában. Tavaly szeptemberben egy helyi önkéntesét megölték, három másikat pedig megsebesítettek Homsz városban, ahol tüzet nyitottak mentőautójukra. A Nemzetközi Vöröskereszt hivatalos jelképei jelenleg a vörös kereszt, a vörös félhold és a vörös kristály. Eredetileg a vörös keresztet szánták egyedüli jelképnek, de számos muszlim országnak ellenvetései voltak, így született meg a vörös félhold.

Navi Pillay, az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerdán elismerte, hogy a világszervezet már nem tud pontos adatokkal szolgálni a szíriai elnyomás áldozatairól. Sajtótájékoztatóján elmondta, hogy korábbi információik szerint ötezer ember vesztette életét a tüntetések kirobbanása, azaz 2011 márciusa óta. "Ez most már több" - mondta Pillay, hozzátéve, hogy "nehézségekbe ütköznek" a megbízható adatok összegyűjtésénél, mert "bizonyos övezeteket teljes egészében lezártak, például Homszban".