Kína és Oroszország elkaszálta az ENSZ Szíria-tervét

Vágólapra másolva!
Miközben tovább folynak a harcok Szíriában, az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem tudta elfogadni azt az indítványt, amely nemzetközi nyomás alá helyezte volna a damaszkuszi kormányt. Az Arab Liga által kezdeményezett tervet Kína és Oroszország megvétózta.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ szíriai közbeavatkozásáról szavazott a szervezet Biztonsági Tanácsa szombaton. Az arabok és a nyugati államok által támogatott indítványt Kína és Oroszország megvétózta - írta a BBC. Az indítvány nyomás alá helyezte volna Damaszkuszt, hogy ezzel vegyék rá a harcok leállítására.

Közben az erőszak tovább folyik Szíriában. A BBC tudósítója, aki a lázadókkal belépett a harcok által sújtott Homsz városba, azt mondta, fegyverropogás és bombarobbanások hallatszanak a városból. Aktivisták szerint a katonák legalább 55 embert öltek meg Homszban.

Az Arab Liga felhívása szerint olyan demokratikus átalakításra lenne szükség Szíriában, amelyet maguk a szíriaiak vezetnek le. A program volt az alapja annak a javaslatnak, amelyről szombaton az ENSZ BT szavazott. A tizenöt tagból tizenhárman támogatták az indítványt, de a vétójoggal rendelkező Kína és Oroszország megakadályozta az elfogadását.

Oroszország arra hivatkozott a vétó alkalmazása után, hogy a javaslat csak az Asszad-kormánnyal törődött, és nem foglalkozott a fegyveres ellenzéki erőkkel. Kína szerint a terv kontraproduktív lett volna.

Az amerikai ENSZ-nagykövet azt mondta, hogy az orosz módosító javaslatok elfogadhatatlanok voltak az Egyesült Államok számára. Susan Rice azt mondta, a kínai és orosz vétó "szégyenletes", és azt mutatja, hogy a két ország célja "felkínálni a szíriai népet egy zsarnoknak".

Az ENSZ BT jelenlegi egyetlen arab tagja, a marokkói nagykövet azt mondta, "nagyon sajnálatos és kiábrándító", hogy Moszkva és Peking elkaszálta a tervet.