Elsöprő győzelmet aratott a türkmén államfő az elnökválasztáson

Vágólapra másolva!
A szavazatok 97,14 százalékát szerezte meg a hivatalban lévő türkmén államfő, Gurbanguly Berdimukhammedow a vasárnapi türkemenisztáni elnökválasztáson.
Vágólapra másolva!

A várakozásoknak megfelelően fölényesen megnyerte a vasárnapi türkmenisztáni elnökválasztást a hivatalban lévő államfő, Gurbanguly Berdimukhammedow. Az országos választási bizottság elnöke hétfőn reggel jelentette be: a szavazatok csaknem teljes (96,7 százalékos) feldolgozottsága alapján a választók 97,14 százaléka szavazott Berdimukhammedowra. A tekintélyelvű politikus így második elnöki mandátumát kezdheti meg a közép-ázsiai volt szovjetköztársaságban, amely a külvilágtól a leginkább elzárkózott országok egyike.

A választás kimenetele már csak azért is előre lefutottnak számított, mert a Berdimukhammedow mellett indult hét elnökjelölt egyike sem volt ellenzéki politikus, nem számítottak komoly ellenfélnek. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) ellenzéki jelöltek hiányában úgy döntött, hogy nem küld megfigyelőket az elnökválasztásra.

Berdimukhammedow 1957-ben született egy Asgabat környéki faluban. Eredeti hivatása fogorvos. 1997 és 2006 között Türkmenisztán egészségügyi minisztere volt, közben 2001 áprilisától a minisztertanács elnökhelyettesének a tisztét is ellátta.

Politikai pályája azt követően érte el csúcspontját, hogy 2006 decemberében meghalt Saparmurat Niyazov, az egész életére megválasztott türkmén elnök. Berdimuhammedov kezdetben visszanyeste az elődje által kiépített személyi kultusz leghivalkodóbb hajtásait, lebontatta egyebek közt azt a városközpontban emelt tornyot, amelynek tetején egy arccal a nap irányába forgó arany Nijazov-szobor állt. Azóta viszont az új elnök portréi díszítik országszerte számos épület homlokzatát.

Berdimukhammedowot 2007 februárjában a szavazatok 89 százalékával választották meg a legmagasabb türkmén közjogi méltóság tisztébe. Elődjéhez hasonlóan diktatórikus eszközökkel irányítja az energiaforrásokban gazdag országot. A vasárnapi választáson a részvételi arány 96,28 százalékos volt a vasárnap esti adatok szerint. A voksolásra jogosult 3 millió választó mindegyike névre szóló meghívót kapott.