Kétszázmillió eurós kártérítést kell fizetnie egy olasz azbesztgyártónak

Vágólapra másolva!
Az 1999-ben kezdődött Eternit-perben bebizonyosodott, hogy a több mint kétezer ember halálát okozó azbesztszennyezés a gyártulajdonosok tudtával történt.
Vágólapra másolva!

Tizenhat év börtönre ítélte a torinói bíróság az Eternit azbesztgyártó cég két volt tulajdonosát, Stephan Schmidheiny 65 éves svájci milliárdost és Louis De Cartier De Marchienne 91 éves belga bárót, a vállalatot pedig 200 millió eurós kártérítésre kötelezte. A vád szerint ugyanis a gyár több mint kétezer ember halálát okozta, az azbeszttelepeken dolgozók és a környéken élők közül pedig mintegy nyolcszázan megbetegedtek. A torinói bíróság szerint a gyár két volt tulajdonosa megszegte a munkavédelmi szabályokat, a vádlottak azonban tagadták ezt.

Az Eternit-per még 1999-ben kezdődött. A tárgyalások utolsó napját az érintettek rokonai és a támogatóik közül mintegy ezerötszázan kísérték figyelemmel a kivetítőkön Torinóban. A bíró három órán keresztül olvasta fel a kártérítések listáját: az áldozatok családtagjainak fejenként 30-50 ezer euró közötti összeget ítéltek meg. A szakszervezeteknek és az érintett önkormányzatoknak fizetendő összeggel együtt a teljes kártérítés meghaladja a 200 millió eurót.

A perben bebizonyosodott, hogy a tömeges katasztrófát okozó szennyezés a gyártulajdonosok tudtával történt, akik - ismerve a mérgező anyag egészségre káros következményeit - megsértették a biztonsági előírásokat.

Az Eternit 1986-ban zárta be az olaszországi gyárait, egy évvel az előtt, hogy az azbesztet betiltották az országban.