Halmokban álltak a holttestek a kölni egyetem pincéjében

A kölni egyetem keleti főépülete
Vágólapra másolva!
Több száz emberi testészt és állati tetemet találtak a kölni egyetem anatómiai intézetének pincéjében, amelyek minden jel szerint már évek óta feküdtek ott érintetlenül. Az intézet volt vezetője a múlt hónapban öngyilkos lett.
Vágólapra másolva!

A kölni egyetem vizsgálatot indított, hogy kiderüljön, hogyan került több száz emberi testrész az anatómiai részlegének pincéjébe - számol be az esetről a brit Guardian.

A botrány megrázta a német tudományos világot, különösen annak fényében, hogy a múlt hónapban az anatómiai tanszék korábbi vezetőjét holtan találták egy kölni híd alatt. A férfi vélhetően önkezével vetett véget az éltének (a rendőrség szerint halálra szurkálta magát), akkor, amikor az első pletykák szárnyra keltek. Állítólag egy jegyzetet is hagyott maga után, melyben az intézetben elkövetett szabálytalanságokról ír.

Először a Spiegel Online írt arról, hogy az egyetem munkatársai felfedetek egy szobát, mely tömve volt felnőtt emberi testtel és állati tetemekkel, valamint számos felcímkézett műanyag vödörrel, mint például "orrok", vagy "újszülöttek". A jelek szerint a szobát évek óta nem használták. Körülbelül száz olyan ember holttestét is megtalálták, akik orvosi kutatásra ajánlották fel testüket, de akiket már régen el kellett volna temetni. Az intézetben most megpróbálják őket azonosítani a zavaros archívumok alapján.

Az egyetem egy névtelenséget kérő munkatársa arról számolt be, hogy a hűtési rendszer elromlott, és nagyon rossz szag terjengett az egész helyiségben. A helyszínt úgy írta le, mint amilyet egy horrorfilm alapján el lehet képzelni. Állítólag a pincehelyiséget már évek óta nem használták, a falak is penészesek voltak.

Az egyetem rektora, Axel Freimuth a felfedezést teljesen elfogadhatatlannak nevezte, amely mélyen megrázta és sokkolta az egyetemet. Egy bizottság jelenleg is vizsgálódik, de az ügyészség szerint nincs bizonyíték semmilyen bűncselekményre.

A Guardian írása szerint az egyetemeknek meg kell találniuk annak a módját, hogy csak annyi holttestet fogadjanak be, amennyi az orvostanhallgatók képzéséhez szükséges, miután a kínálat jelentősen meghaladja a keresletet.