Iránból súghatnak a szíriai elnöknek

Vágólapra másolva!
Bassár el-Aszad megfogadja azokat a tanácsokat, amelyeket Teheránból kap arra vonatkozóan: miként gyűrje le az ellene lázadó erőket - írja a Guardian brit napilap az Aszad házaspár e-mail postaládájából szerzett több mint háromezer levél alapján.
Vágólapra másolva!

Az ellenzéknek juttatta el Bassár el-Aszad szíriai elnök és felesége e-mail postaládájának jelszavát egy, az elnök közvetlen környezetébe beépített személy. A szíriai ellenzékiek ezt külföldre küldték, így kerültek nyilvánosságra a tavaly júniustól idén februárig kapott vagy elküldött e-mail üzenetek - számol be a brit Guardian.

A levelezés szerint az iráni vezetők, illetve az iszlám köztársasághoz közel álló személyek figyelmeztették Aszadot arra, hogy külföldi újságírók szivárogtak be Szíriába és a jutottak el Homsz város ostromlott Bába-Amr negyedhez. A szíriai elnök iráni javaslatra rendelte el, hogy húzzák szorosabbra a városrész körüli ostromgyűrűt.

A levelekből fény derül arra is, hogy a tanácsadók javasolták Aszadnak, ügyeljen arra, hogy beszédeinek hangvétele legyen erőteljes és heves, értékelje nagyra a baráti országot támogatását. Domborítsa ki a rezsim katonai erejét, hogy ezzel is elbátortalanítsa az ellenzéket.

Az Aszad házaspárnak írt levelek egyikét Majasza al-Thani, a katari emír lánya küldte. Felajánlotta: ha száműzetésbe kényszerülnének, Katar szívesen látja őket. Aszad brit születésű felesége eközben az interneten keresztül dollárezrekért rendelt meg Londonból drága bútorokat, gyertyatartókat és csillárokat, Párizsból pedig ékszereket.

Az írás szerint a Guardian óriási erőfeszítéseket tett azért, hogy ellenőrizze az e-mailek valódiságát. A brit lap szerint minden jel arra utal, hogy a levelek valódiak, bár hozzáteszik, hogy nem tudták ellenőrizni mindegyiket.