Gránátok záporoztak a magyar nagykövetség közelében

Vágólapra másolva!
Egész éjszaka rakétagránátok becsapódását lehetett hallani a szíriai főváros, Damaszkusz egyik kerületében, miután lázadó fegyveresek heves tűzharcot kezdtek hétfő hajnalban a kormányerőkkel. A harcok központja alig egy kilométerre volt a damaszkuszi magyar nagykövetségtől. A harcokban az állami tévé szerint legalább négyen meghaltak, a tévé szerint terroristákat öltek a rezsim emberei.
Vágólapra másolva!

Heves tűzharcot vívtak hétfőre virradóra Damaszkusz egyik délnyugati külvárosában a lázadó erők fegyveresei és a Bassár el-Aszad elnökhöz hű csapatok szemtanúk állítása szerint. A kerület ugyan messze van a városközponttól, de rendkívül fontos, mivel itt lakik a rezsim sok magas rangú tisztviselője, itt található az ENSZ szíriai irodája és rengeteg nagykövetség, köztük Magyarország szíriai nagykövetségének épülete is.

Mazzé városrészben már korábban is voltak összetűzések, de szemtanúk szerint a mostani harc az eddigieknél sokkal keményebb volt. A kerület nyugati részében gépfegyverropogást és rakétagránátok becsapódásait lehetett hallani az éjszaka folyamán. A Reuters brit hírügynökségnek szemtanúk arról számoltak be telefonon, hogy elsősorban a Hamada szupermarketnél volt heves lövöldözés, és a biztonsági erők több utcát lezártak, majd kikapcsolták a közvilágítást is. Az iráni PressTV a szíriai állami televízióra hivatkozva azt írta, hogy az összecsapásokban legalább egy katona és három "terrorista", ellenzéki fegyveres vesztette életét.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak egy szíriai ellenzéki aktivista azt mondta, hogy a kerületben fegyveresek támadtak rá a helyiekre: az embereket név szerint szólítgatták, és kirángatták őket a házukból az utcákra. A szemtanú szerint a környéket ellepték a biztonsági erők. Az al-Dzsazíra tudósítója helyi lakosoktól úgy tudja, hogy az összecsapások idején a hadsereg hangosbeszélőkön szólongatta a Hamada szupermarketben rejtőzködő lázadó fegyvereseket, és azt követelte tőlük, hogy hagyják el az épületet.

A Hamada szupermarket internetes térképek szerint Magyarország damaszkuszi nagykövetségének közvetlen közelében van, közúton a nagykövetség körülbelül 1 kilométerre, légvonalban mintegy 600-700 méterre van a szupermarkettől. Ez azt jelenti, hogy az összecsapások a magyar külképviselet közvetlen közelében zajlottak, a Damaszkuszba délnyugatról bevezető főút túloldalán. Az [origo] telefonon megkereste a szíriai magyar nagykövetséget, de a nagykövetet egyelőre nem sikerült elérnünk.

A hétfő hajnali összecsapások azután robbantak ki a szíriai fővárosban, hogy a hétvégén Damaszkuszt és az ország második legnagyobb városát, Aleppót is hatalmas robbantások rázták meg. Szombaton legkevesebb 27-en életüket vesztették és csaknem százan megsérültek két robbanásban a fővárosban, vasárnap pedig autóba rejtett bomba robbant Aleppóban, a biztonsági erők egyik központjának közelében. A merényletek azt mutatják, hogy az erőszak a rezsimet támogató, eddig viszonylag stabil nagyvárosokra is átterjedt, ami a hatalom gyengülésének jele lehet. A szíriai állami televízió terrortámadásnak minősítette a robbantásokat.