Szitává lőtték a srácot a szomszédból

Vágólapra másolva!
Legalább húsz lövés érte a kommandós akcióban a toulouse-i gyilkost, francia lapértesülések szerint. Franciaországban a dráma után is fejek hullhatnak. Mind többen feszegetik ugyanis, hogy miért tartott a rendőrségi akció több mint 30 órát és miért nem fogták el élve a hét embert meggyilkoló Mohamed Merah-t. A történtek visszaüthetnek Sarkozy elnökre is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napok toulouse-i eseményei nyomán európai biztonsági szakértők pénteken arra figyelmeztettek, hogy számolni kell az iszlám fenyegetés új, decentralizált formájával. Az Európai Unió rendőri együttműködési szervezetének, az Europolnak a főnöke, Rob Wainwright interjújában elmondta: a "magányos" terroristák elleni küzdelmet nehezíti, hogy ezeket a merénylőket sokkal nehezebb azonosítani, kapcsolatrendszerüket felderíteni.

A szakértő az után beszélt erről, hogy csütörtökön a francia kommandósok lelőtték a toulouse-i merénylőt, a 24 éves algériai származású Mohamed Merah-t, aki hét embert, köztük katonákat és gyermekeket mészárolt le. Wainwright szerint Merah különbözött a múltbéli profi terroristáktól. A merénylő szerinte két dolog között őrlődött: egyrészt igyekezett még több emberrel végezni, másrészt megörökítette tetteit, hogy hírnevet szerezhessen. Egy neve elhallgatását kérő brit biztonsági tisztviselő szerint a fő feladat annak megállapítása, hogy a megfigyelt személy egyszerűen csak szélsőségesen gondolkodik vagy szándékában áll erőszakhoz folyamodni. Rengetegen vannak olyanok, akik "csak" szélsőségesen gondolkodnak, "de többségük soha nem tesz semmit. Információkra van szükség, amelyek jelzik, hogy készülnek valamire. Sajnos azonban nincs gondolatrendőrség" - mondta a szakértő.

Átalakulás

Mindezt alátámasztja a France24 hírtelevízió portréja, amelyet Mohamed Merah-ról készített. "A srác a szomszédból" - így írják le a férfit, akiről egykori ismerősei mesélnek. Azok, akik régebben találkoztak vele, azt mondják: kedves, már-már szégyenlős fiú volt, akiben nem láttak semmi rendkívülit. A kép később változott: 2010 tájáról már olyanokat meséltek róla, hogy karddal a kezében, Allah Ahbart kiáltva járkált a környéken. Egy nő arról számolt be, hogy egyszer ő maga jelentette fel Merah-t. Az ugyanis az asszony fiát az autójába kényszerítette, a Koránból játszott le neki részleteket, afganisztáni lefejezéseket bemutató videókat nézetett vele. Amikor végül a fiú elengedte, felkereste a családot, megfenyegette őket, a lányukat megütötte. "A rendőrség tudta, mennyire veszélyes és radikális volt" - mondta a nő.

A rendőrök azonban azt állítják, hiába beszéltek a férfival, nem látták, hogy veszélyt jelentene. A Le Monde-nak nyilatkozott a francia belső elhárítás vezetője. Bernard Squarcini, aki szerint hiába kérik rajtuk számon, miért nem kaptál el Merah-t már az első két merénylet után, valójában akkor még nem lehetett tudni, hogy ő volt a tettes. Az elhárítást értesítették az amerikaiak, hogy a férfi Afganisztánban járt, az al-Kaidával került kapcsolatba, így ők ki is hallgatták. "De nem találtunk semmit. Nem folytatott ideológiai tevékenységet, nem járt mecsetbe" - mondta az elhárítás vezetője.

Szerinte a férfi házánál lezajlott alkudozás közben az elmondta, hogy nem iskolásokat akart megölni hétfőn, hanem egy katonát, de a terve gellert kapott, ő pedig "improvizált", így nyitott tüzet a toulouse-i zsidó iskola előtt lévőkre. Squarcini szerint "atipikus, irracionális" az, hogy egy novemberben még ártalmatlannak ítélt személy pár hónap alatt, márciusra sorozatgyilkossá vedlett át.

Forrás: AFP/Eric Cabanis
Pénteken megemlékezés volt az iskolánál, ahol Merah három gyerekkel és egy rabbival végzett

Szakmai tévedések?

A DCRI főnökének nyilatkozata azonban aligha nyugtatja meg a kedélyeket, amelyeknek mind nagyobb politikai jelentőségük lesz. A csütörtöki kommandós akció után ugyanis újult erővel folytatódott az elnökválasztási kampány is. És noha sokan úgy vélték, hogy a hét eleji tragédia a rendpártinak tartott Nicolas Sarkozy esélyeit növeli, most már olyan vélemények is megjelennek, amelyek szerint ez nem is annyira egyértelmű. Az elemzők egy része ugyanis egyfelől azt kéri számon a hatalmon, hogy miért nem előzték meg a gyilkosságokat, másfelől azt, miért tartott több mint harminc órát Merah lakásának ostroma, majd miért kellett a férfit megölni.

És e hangokhoz csatlakozott Christian Prouteau, a csendőrség bevetési egységének alapítója is, aki szerint teljes csőd volt a rajtaütés. "Miért nem használtak könnygránátot? Öt perc alatt vége lett volna az egésznek. Ehelyett csak hang- és riasztó gránátokat dobtak be, amelyek nyomán a férfi olyan idegállapotba került, amelyben csak háborúja folytatását tudta elképzelni" - mondta az Ouest France című lapnak.

A Liberátion viszont azt tartja hibának, hogy rátörtek a férfira. Merah ugyanis nem tudott arról, hogy nyomára bukkantak. "Egyszerűen oda kellett volna lopózni az ajtójához, és elfogni, amikor elindul otthonról"- írja a lap.

Mindeközben a Le Parisien arról számolt be, hogy értesüléseik szerint legalább húsz lövedék érte Merah-t, de mivel golyóálló mellényt viselt, ezektől még életben volt, amikor kiugrott az ablakon. A lap szerint két halálos lövés érte, azok végeztek vele.

Bírálták a francia rendőröket Izraelben is. "Ki az, aki 30 órát vár, amikor pedig nincs is túsz? Az egész akció úgy festett, mint egy ostobaságbemutató" - jelentette ki az MTI szerint Alik Ron, az izraeli rendőrség intervenciós egységének és az ejtőernyősök különleges alakulatának volt parancsnoka. Az egykori illetékes, akit a Maariv című lap idézett, azt mondta: "Felteszem, hogy a parancs szerint élve kellett elfogni (a gyanúsítottat), de azért van egy határ. Nem lett volna szabad 32 órán át hagyni őt, telefont adni a kezébe, hadd beszéljen az egész világgal, majd sahíddá (arabul mártírrá), illetve hőssé tenni" - jelentette ki a csütörtöki toulouse-i akcióról.