Hadbíróság elé állítják a 9/11-es merényletek kitervelőit

Vágólapra másolva!
Halálbüntetést is kaphatnak azok a Guantanamón tartott foglyok, akiket a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kitervelésével vádolnak. Perük hamarosan kezdődik.
Vágólapra másolva!

Hadbíróság elé állítanak öt guantanamói foglyot az Egyesült Államokban, akik azzal gyanúsítanak, hogy ők tervelték ki a 2001. szeptember 11-i támadást a new york-i World Trade Center és a washingtoni Pentagon épülete ellen, írja a BBC. A támadásban 2976-an vesztették életüket. A bíróság elé állítottak között van Kálid Sejk Mohamed is, akit az akció fő kitervelőjének tartanak.

Terrorizmussal, gépeltérítéssel, állam elleni összeesküvéssel, gyilkossággal és vagyonok, ingatlanok elpusztításával, lerombolásával vádolják őket. Az eljárás 30 napon belül elkezdődhet. Ha bűnösnek találják őket, akkor halálbüntetést is kiszabhatnak rájuk, erősítette meg a Pentagon, a honvédelmi minisztérium.

Az ügynek a haditörvényszék elé utalásáról szóló döntést egy évvel azt követően hozták nyilvánosságra, hogy az Obama-kormányzat felhagyott Mohamed és társai polgári bíróság elé állításának kísérletével.

A törekvésnek egy kongresszusi határozat vetett véget, amely megtiltotta a szeptember 11-i terrortámadások vádlottjai New Yorkba szállításának finanszírozását. Eric Holder igazságügyi miniszter azzal vádolta meg a honatyákat, hogy az ügyben megkötötték a kormány kezét.

Az Amerikai Polgári Szabadságjogok Szövetsége (ACLU) elítélte a kormány döntését. Ez az ACLU szerint azt jelenti, hogy "korunk legfontosabb terrorizmuspereit" egy "másodrangú" igazságügyi rendszerben" kell tárgyalni. A civil szervezet emlékeztetet rá, hogy a szövetségi bíróságok terrorcselekményekkel kapcsolatos perek százait bonyolították le sikeresen. Barack Obama elnökjelöltként a 2008-as elnökválasztási kampányban még a guantánamói fogolytelep bezárását ígérte.