Hollande nyert, Sarkozy csak a második

Vágólapra másolva!
Valamennyi, a voksolás napján készített előzetes felmérés a szocialista Francois Hollande győzelmét valószínűsíti a francia elnökválasztás első fordulójában. Nicolas Sarkozy jelenlegi államfő a felmérések szerint 1-3 százalékkal kapott kevesebb voksot az ellenfelénél. A május 6-i második fordulóban biztosan ők ketten indulnak.
Vágólapra másolva!

Egybehangzóan Francois Hollande szocialista jelölt győzelmét jósolják a francia elnökválasztás első fordulóján, napközben készült exit poll felmérések.

Az urnák este nyolc órai lezárása és a kampánycsend lejárta után Franciaországban elsőként a Le Monde közölte az Ispos felmérését: e szerint Hollande 28,4, Nicolas Sarkozy jelenlegi köztársasági elnök 25,5, a szélsőjobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marie Le Pen pedig 20 százalékot ért el. A május 6-i második fordulóban, ahová csak az első két helyezett jut tovább, így Hollande és Sarkozy csap majd össze.

A belga La Libre Belgique előzőleg, még urnazárás előtt Hollande 28-29 százalékos győzelmét jósolta, míg Sarkozynek 25-26, Marie Le Pennek pedig 17 százalékot vetített előre.

A Twizz Rádió hasonló eredményt, de némileg más arányokat jósolt egy másik felmérésre hivatkozva. E szerint Hollande 27-30, Sarkozy 24-27, Le Pen 18-22 százalékot érhetett el.

A további indulók közül a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchon eredményét 9-12, a centrista Francois Bayrouét 7-10, a zöldek jelöltjéét, Eva Jolyét pedig 2-3 százalékra jósolta a felmérés.

Az MTI-nek az RTBF belga közszolgálati televízió honlapjára hivatkozó tudósítása Hollande 27-28 százalékos győzelmát jósolta a 25-26 százalékot elért Sarkozy előtt. Ez a kutatás szintén a harmadik helyre várta Marine Len Pent, Jean-Luc Mélenchont és Francois Bayrout pedig a negyedik, illetve ötödik helyre.

Forrás: AFP/Eric Feferberg
Francia szavazó

Franciaország tengerentúli területein egyébként már szombaton megtartották az első fordulót. Az RTBF előrejelzései alapján a Saint-Pierre és Miquelon szigetcsoporton Hollande győzött 33,75 százalékkal a 18,75 százalékot szerző Sarkozy előtt. Guadeloupe-on szintén az ellenzéki jelölt áll az élen az első forduló után 57 százalékkal, a jelenlegi államfőre a választók 23,40 százaléka szavazott.

Az elnökválasztás első fordulójában viszonylag magas volt a részvétel, az előzetes adatok szerint meghaladta a 80 százalékot is.