Befejezi az éhségsztrájkot Timosenko

Vágólapra másolva!
Tizenkilenc nap után befejezi éhségsztrájkját a bebörtönzött ukrán ellenzéki politikus, Julija Timosenko, aki azért kezdett tiltakozóakcióba, mert állítása szerint a börtönőrök megverték. Több nyugati politikus is tiltakozott az ukrán kormánynál a Timosenkóval való bánásmód miatt. A volt ukrán miniszterelnök kedden elutasította, hogy kórházba szállítsák.
Vágólapra másolva!

Kedden befejezi 19 napja tartó éhségsztrájkját Julija Timosenko - közölte a bebörtönzött ukrán ellenzéki politikus lánya, Jevgenyija Timosenko. A lány szerint a politikust szerdán szállítják kórházba, ahol egy német orvos vizsgálja meg. Az egyelőre nem világos, hogy Timosenko miért döntött a tiltakozóakció befejezése mellett.

Az egykor miniszterelnöki posztot is betöltő Timosenko az után kezdett éhségsztrájkba, hogy állítása szerint a börtönőrök bántalmazták. Állítólag akkor verték meg, amikor egy korábbi alkalommal felmerült a kórházba szállítása, hogy kivizsgálják hátfájdalmait.

A volt ukrán miniszterelnök elutasította, hogy kedden gyógykezelésre kórházba szállítsák, mert egyelőre nem döntött róla - közölték az ukrán börtönhatóságok. Tájékoztatásuk szerint a politikust kedden börtöncellájában felkereste Lutz Harms, a berlini Charité kórház szakorvosa, és akinek Timosenko azt mondta: nem kívánja kedden megkezdeni a német és ukrán orvosok által javasolt rehabilitációt az Ukrzaliznici harkivi vasutas kórházban. Döntését azzal indokolta: több időre van szüksége, hogy ezt átgondolja, és tanácskozzon róla az ügyvédeivel.

Az UNIAN hírügynökség szerint Lutz Harms azt mondta, hogy nem kíván jóslatokba bocsátkozni a gyógykezelés időtartamát illetően, de az "nem három napot vesz igénybe". Szerinte Timosenkónak idült fájdalmai vannak, amelyeket fizikoterápiával és néhány gyógyszerrel lehet gyógyítani. Harms szerint a gyógykezelés ugyan azonnal megkezdődhet, de jobb lenne, ha a volt miniszterelnök előzőleg átesne az éhségsztrájk utáni rehabilitáción. Timosenkót a német ideggyógyász fogja kezelni, ukrán orvosok segédkezésével.

Több nyugat-európai ország politikusa is tiltakozott a Timosenkóval való bánásmód miatt az ukrán kormánynál. Többen bejelentették azt is, hogy bojkottálni fogják a nyári futball Európa-bajnokságot, valamint az erre a hétvégére tervezett jaltai csúcstalálkozót is. Ez utóbbit végül a lemondások miatt bizonytalan időre el is halasztották.

Julija Timosenkót tavaly októberben hét év szabadságvesztésre ítélték hivatali visszaélés vádjával. A politikus és hívei állítják, hogy politikai okokból börtönözték be az ország jelenlegi vezetésének nyomására.