Vágólapra másolva!
Az írásos feljegyzések szerint a szendvics elnevezés azóta létezik, hogy a Kent megyéhez tartozó Sandwich nevű kikötővároska egyik grófja úgy rendelte a marhahúsát, hogy azt tegyék két szelet kenyér közé. A hétvégén kétnapos fesztivállal ünneplik az egész világon elterjedt és közkedvelt étel 250-edik születésnapját.
Vágólapra másolva!

Amikor John Montagu, az angliai Sandwich negyedik grófja 250 évvel ezelőtt először rendelte úgy marhahúsát, hogy azt két szelet kenyér közé téve szolgálják fel, valószínűleg nem gondolta volna, hogy kérésével egy világszerte elterjedt, az ettől kezdve csak szendvicsnek hívott étel előtt nyitja meg az utat - írja a brit BBC csatorna online oldala.

A történetírók szerint a gróf azért kérte ezen a módon a marhahúst, mert így evés közben folytatni tudta kártyajátékát, anélkül, hogy zsíros lett volna a keze. Barátai, látva a szendvicset állítólag azt mondták: "ugyanazt kérjük, mint Sandwich". Az ételről szóló első írásos feljegyzések 1762-re datálódnak, a Kent megyéhez tartozó Sandwich városkában pedig most hétvégén ünneplik a szendvics 250-edik évfordulóját. Sir Edward Montague, a neves haditengerészeti parancsnok volt Sandwich első grófja, a főnemesi rangot 1660-ban ajánlották fel neki.

Steve Laslett, a Szendvics Ünnep Fesztivál egyik szervezője szerint Edward Montagu annak idején azért döntött a sandwichi cím mellett, mert akkoriban a város számított az elsőszámú kikötőnek Angliában. "Amikor felajánlották neki a grófságot, választhatta volna Portsmouthot is, de ő Sandwich mellett döntött". Laslett szerint a John Montagu, Sandwich negyedik grófja ősénél jóval összetettebb személyiség volt. "Háromszor is magas rangú haditengerészeti vezetőnek választották, ennek ellenére megmaradt benne egyfajta kisfiús csibészség: egész éjszakákon keresztül maradt fent és kártyázott".

Az étkezések akkoriban francia módon zajlottak, ami annyit jelentett, hogy minden ételt egyszerre helyeztek az asztalra, az ételek felszeletelésének pedig gondosan kidolgozott rituáléja volt, amelyben egy egész csapat személyzet segédkezett. Ebben a környzetben szinte sokkolónak hatott az a fajta kötetlenség, amely a szendvicset jellemezte - idézi a BBC Sam Bompass szakértőt. Bompass szerint hiba lenne azt feltételezni, hogy a szendvics nem létezett, mielőtt John Montagu meg nem rendelte első, két szelet kenyér közé tett húsát. "Valószínűleg mások is ettek előtte ilyen módon, csak róluk nem készült írásos feljegyzés" - fogalmazott.

A Kentben rendezett hétvégi fesztiválon többek között szendvicskészítő versenyekkel tisztelegtek az étel előtt. Egy másik szervező arról beszélt, hogy a szendvics egy világszerte elterjedt étel, és "városunk, Sandwich csak egy kis város, tele középkori épületekkel". "Nagyon bizarr, hogy egy ilyen fontos ételt rólunk neveztek el" - tette hozzá.

Sandwich 11-ik grófja, aki szintén a John Montagu nevet viseli azt mondta: "Örülök, hogy boldog 250-edik születésnapot kívánhatok a szendvicsnek. Ősöm sosem gondolta volna, hogy egy szimpla ötletből egy többmilliárd dolláros iparág fejlődik ki, többszázezer embernek munkát adva az országban" - tette hozzá. "Kedvenc szendvicsem egy hagyományos fajta: sült marhahús, forró tormával megkent, frissen sült kenyerek között".