Araszol a megoldás felé az iráni atomvita

Vágólapra másolva!
Sikeresnek látja legutóbbi teheráni látogatását Amano Jukija, az NAÜ főigazgatója, aki szerint közel van a megállapodás az iráni atomprogram nemzetközi felügyeletéről. Az iráni főtárgyaló szerdán Bagdadban folytatja a tárgyalásokat a nagyhatalmakkal.
Vágólapra másolva!

Elvi megállapodás született Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) között az iszlám köztársaság nukleáris tevékenységének ellenőrzéséről. A megállapodást Amano Jukija, az NAÜ főigazgatója jelentette be kedden Bécsben, miután visszatért teheráni látogatásáról. A főigazgató elmondta, hogy néhány részlet kidolgozása még hátravan, de az iráni tisztségviselők úgy vélik, ez nem akadályozza meg a megállapodás aláírását.

Amano azt mondta, hogy a tárgyalásokon felvetette a Teherántól 30 kilométerre délre lévő parcsini katonai bázis ellenőrzésének kérdését is, amelyet szeretnének belefoglalni a megállapodásba. A támaszpontot utoljára 2005-ben látogathatták meg az NAÜ ellenőrei. A bázis ellenőrzésének engedélyezésére a nagyhatalmak az idén márciusban szólították fel Iránt.

Az iráni főtárgyaló, Szaíd Dzslili szerdán utazik Bagdadba, hogy folytassa a tárgyalásokat az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagjával és Németországgal az iszlám köztársaság nukleáris programjáról. A megegyezés valószínűleg immár Iránnak is sürgős, mivel az amerikai és európai embargók érzékenyen érintik az olajexportra épülő gazdaságot.

Az iráni atomprogramról a nyugati hatalmak azt gyanítják, hogy célja valójában atomfegyver előállítása. Ezt az iszlám köztársaság következetesen tagadja, állításuk szerint az atomprogram kizárólag békés célokat, az energiatermelést szolgálja. Teherán ugyanakkor nem enged teljes hozzáférést az NAÜ számára a létesítményeihez, ami fenntartja a gyanút, hogy titokban mégis fegyvert fejlesztenek.

Irán január közepén jelentette be, hogy újra hajlandó tárgyalni atomprogramja ellenőrzéséről.