A szíriai ellenzék felmondta a tűzszünetet

Vágólapra másolva!
A szíriai lázadók a hétvégén megkezdték a kormányerők támadását, a harcokban több mint százan haltak meg. Az ellenzék szerint a nagyhatalmaknak kellene kikényszeríteniük a békét Szíriában. Az ENSZ főtitkár még mindig a tűzszünetet látja a legjobb megoldásnak, pedig azt egyik fél sem tartotta be.
Vágólapra másolva!

A szíriai ellenállás belső fegyveres ereje, a Szabad Szíriai Hadsereg (SZSZH) már nem tartja kötelezőnek magára nézve a tűzszünetet - közölte a főleg katonaszökevényekből álló szervezet hétfőn.

"Elhatároztuk, hogy felmondjuk e kötelezettségünket" - mondta Szíriából nyilatkozva a brit hírügynökség bejrúti irodájának Szami al-Kurdi őrnagy, az SZSZH egyik vezetője, hozzátéve, hogy a lázadók már meg is kezdték támadásaikat a kormányerők ellen. Szerinte az ENSZ békefenntartó műveletét békét kikényszerítő műveletté kell átalakítani, vagy a külföldnek repülési tilalmi övezetet kell kierőltetnie Szíriában.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) közölte, hogy a felkelők nyolcvan kormánykatonával végeztek a hétvégén. Hétfőn pedig 31 emberrel végeztek feltehetőleg a kormányerők - írja a BBC.

Az SZSZH alapító főparancsnoka, Rijád el-Aszaad ezredes, illetve más források egyelőre nem erősítették meg a tűzszünet általános felmondását. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár szintén hétfőn azt hangsúlyozta Szaúd-Arábiában, hogy az úgynevezett Annan-terv, amely a tűzszünetet előírja, továbbra is a konfliktus rendezésének fő eszköze. A politikus "az emberiesség nevében" sürgette Bassár el-Aszad szíriai elnököt, hogy azonnal állítsa le az erőszakot, és kezdjen politikai párbeszédbe az ellenzékkel.

A tervet egyik fél sem tartja be

A közvetítéssel megbízott Kofi Annan arra kérte a nagyhatalmakat, hogy érjék el: mindkét fél tartsa magát a válságtervhez. "A tervet egyik fél sem tartja be. Úgy tűnik, eljött az ideje a helyzet felülvizsgálatának és annak, hogy a nemzetközi közösség eldöntse, milyen intézkedéseket kell hozni a végrehajtás érdekében" - mondta Annan szóvivője Genfben.

A szíriai hadsereg megerősítette a libanoni határ őrzését, hogy megakadályozza fegyverek becsempészését - közölték hétfőn libanoni katonai források. A tájékoztatás szerint a szíriaiak nehézfegyverzetet, közte harckocsikat és messzehordó tüzérséget telepítenek, és nehézgépekkel lövészárkokat ásnak.

Szíriai ellenzékiek egy csoportja új katonai struktúra létrehozását jelentette be hétfőn Isztambulban. Az új szervezetet a Szíriai Forradalmárok Frontjának (SZSZF) nevezték el, és azt állítják, hogy 12 ezer harcosa van. "Ezennel kihirdetjük az összes front egyesítését egyetlen központban, hogy sikerüljön megdönteni az elnyomó rendszert" - közölte sajtótájékoztatón Háled al-Okla, az SZSZF politikai bizottságának egyik tagja. Ugyanezen a tájékoztatón egy aktivista közölte, hogy az új front az iszlám frakciókat és törzseket egyesíti. Az illető megköszönte a "hazájuknak" nevezett Törökország támogatását.

A Szabad Szíriai Hadseregről al-Okla azt mondta, hogy megbeszélések folynak vele, és az együttműködésen munkálkodnak. A Szíriai Nemzeti Tanács, az ellenzék ernyőszervezete végrehajtó bizottságának egyik tagja "áldását adta" az új csoportosulásra, és kijelentette: "megkezdődött a harc Szíria felszabadításáért".