Tetovált mexikói és rácsok fogadták a magyar párt a festői Kanadában

reptéri biztonsági ellenőrzés, útlevél ellenőrzés, motozás
Vágólapra másolva!
Öt hónapos nyaralásra indult Kanadába egy magyar pár, de kilencórás kihallgatás, bilincs és fogda várta őket a vancouveri repülőtéren, másnap pedig visszaküldték őket Magyarországra úgy, hogy a hazaút árát is nekik kellett állniuk. A pár felháborodott a bánásmódon, és nem értik, mit követtek el. Az ottawai konzul szerint a kanadai bevándorlási hatóság ezt megteheti, és nemritkán meg is teszi.
Vágólapra másolva!

Bilincsbe vert, égimeszelő fekete férfi, egy tetoválások borította mexikói, rossz arcú pakisztániak és koreaiak - ilyen figurákkal töltötte az éjszakát a vancouveri repülőtér cellájában egy magyar férfi, akit az élettársával együtt megbilincselve vezettek a fogdába, mielőtt hazaküldték őket Magyarországra. Turistáskodni érkeztek Kanadába, de a repülőtérnél tovább nem jutottak, mert a bevándorlási tisztek valamit gyanúsnak találtak velük kapcsolatban.

A neve elhallgatását kérő férfi az [origo]-nak számolt be a június 5-ről 6-ára virradó éjszaka történtekről. Azt mondta, a párjával hosszú ideje készültek rá, hogy körülnéznek Kanadában, és sokáig gyűjtöttek az utazásra. Öt hónapot akartak eltölteni ott, az első hetekben hotelben, később egy ismerősnél lakva, még később pedig olcsón bérelhető lakás után akartak nézni. Nem voltak határozott terveik, arra gondoltak, hogy körülnéznek az országban - "mert sok embertől hallottuk, hogy elmondhatatlanul szép" -, és ha van rá lehetőség, akkor nyelvtanfolyamot is keresnek, hogy tovább fejlesszék az angoltudásukat. Az is megfordult a fejükben, hogy a bírósági munkája mellett cukrász végzettséget szerző nő valamilyen továbbképzést keres. Vittek munkáltatói igazolást - hogy ezzel is tudják igazolni, hogy dolgozó, nem szociális segélyből élő emberek és hogy nincs bevándorlási szándékuk. Két kislányukat a nagyszülőkre bízták, és csak kettesben utaztak. Megvették a repülőjegyet oda-vissza, és június 5-én elindultak - magyarázta a férfi.

Forrás: AFP
Mindent nagyítóval átvizsgáltak (képünk illusztráció)

Vancouverben a repülőtéren azonban azzal szembesültek, hogy bár Kanadába turistaként vízum nélkül lehet utazni, a bevándorlási tisztek nem engedték át őket, hanem először csomagellenőrzésre küldték, majd kérdezősködni kezdtek. A tiszt, aki velük foglalkozott, ellenséges volt, és először két órán át váratta őket. Majd felforgatta a csomagokat, és nagyítóval keresgélt valamit a cuccok között. "Egyenként kirázta a farmerjainkat, az ingeimet, végignézte a pénztárcámat" - mondta a férfi, a párja pedig hozzátette: a laptojukról elérhető e-maileket is megnézte a tiszt, és minden sms-t elolvasott a telefonjukban.

Utána újabb várakozás következett, majd kikérdezték őket. Azt kérdezgette a tiszt, hogy miért jöttek ilyen hosszú időre. "Ezen lovagolt, hogy mit akarunk itt csinálni öt hónapig." Arra gyanakodott, hogy munkát akarnak vállalni. Majd az otthoni körülményekről, az állásukról, a családjukról kérdezősködött, újra és újra visszatérve a témára, hogy mit fognak csinálni öt hónapon át turistaként. A magukkal vitt pénzt is kevesellte, és a cukrásztanfolyam miatt magukkal hozott bizonyítványt is gyanúsnak találta, mondta a férfi.

"Szerinte egy országot megnézni két-három hét is elég. Azt kérdezgette, hogy mégis milyen munkahelyünk van, ahonnan elengednek öt hónapra? Meg azt, hogy miféle szülők vagyunk, hogy ennyi időre lepasszoljuk a gyerekeinket?"- emlékezett vissza a nő, aki szerint görcsben volt a gyomruk egész végig, és nagyon megalázva érezték magukat. "Úgy éreztem magam, mintha egy kukából előmászott csöves lennék" - fogalmazott. Kérdésünkre azt mondták, mindketten fehér bőrűek, nem néznek ki romának, így aligha ez volt a baja a tisztnek. Szerintük ugyanakkor a roma menekülthullámnak köze lehet ahhoz, hogy a magyarokkal hogyan bánnak a kanadai határőrök. Bár erre nem tett semmilyen utalást a velük foglalkozó tiszt.

Az egész procedúra összesen kilenc órán át zajlott, egy részében már tolmács bevonásával. A bevándorlási tiszt a férfi elmondása szerint végül közölte, hogy nem engedi be őket az országba, mert fennáll annak a gyanúja, hogy munkát akarnak vállalni, és ezt nem kockáztathatja. Ugyanakkor közölte, tisztában van azzal, hogy nem sértettek törvényt és nem követtek el szabálytalanságot, mégsem léphetnek be Kanadába. Ezután elzárták az értékeiket, és a falhoz állították őket. "Mint a filmekben a közönséges bűnözőket, szétrúgták a lábunkat, hátrabilincselték a kezünket, és mindenki szeme láttára levittek a fogdába." A repülőgép indulásáig ott kellett maradniuk. Másnap pedig felültették őket egy Európába tartó gépre, de a hazautazás költségeit nekik kellett kifizetniük.

A párnak a férfi szerint összesen csaknem 800 ezer forintjába került a meghiúsult kanadai utazás. A tiszt búcsúzóul állítólag még azt mondta nekik, hogy "mivel nagyon együttműködők voltunk, Kanada tárt karokkal vár vissza akár már a jövő héten is, csak legyen vízumunk" - mondta az [origo]-nak a férfi, aki azóta sem érti, miért nem lehet egy vízummentes országba vízum nélkül belépni.

Bizonyítékokkal kell meggyőzni a határőrt

Helyes Imre ottawai konzul az [origo]-nak azt mondta az esetről, hogy a hasonló ügyek magyarázata, hogy a vízummentesség nem jelent automatikus beengedést, csupán annyit, hogy a magyar állampolgárok vízum nélkül is utazhatnak Kanadába, és ott a "belépési szándékukat" jelezhetik. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a határőrizeti szervek be is engedik: ők dönthetik el, hogy beléptetik vagy megtagadják a belépését.

Ezt a döntést pedig megelőzi egy - felületes vagy alapos - vizsgálat. Megnézik például az utazás célját, és azt is, hogy az illető nagy valószínűséggel el fogja-e hagyni az országot, ha befejezi a tartózkodást. Ha pedig valamit nem találnak rendben lévőnek, akkor visszafordítják. A konzul szerint ez nem csak kanadai gyakorlat, a schengeni övezetre is igaz például.

A dolog leginkább kellemetlen része, hogy ha a beléptetést megtagadják a határőrök, akkor az illető - hiába van fizikailag már Kanadában -, még nincs az ország határán belül, és visszafordítják onnan. Sok repülőjárat a leszállást követően néhány órával már indul is vissza, viszont a vizsgálat el szokott húzódni, ezért csak a következő napon induló repülőgép jöhet szóba. És mivel a kanadai rendszerben nincsen belső tranzit, így fordulhat elő, hogy az utasokat jobb híján a fogdában helyezik el. Jogilag tehát nincs szó bűncselekményről, mégis "biztonságos helyen" kell tartani az utast addig, amíg indul a gépe - magyarázta.

Forrás: AFP
A határőrök döntik el, hogy beengednek-e az országba (képünk illusztráció)

Az utasnak, ha vissza akarják fordítani, két választása van: vagy elfogadja ezt, és önként hazautazik, vagy pedig jogorvoslatot kér, azaz kanadai bírósághoz fordul. Ilyenkor viszont a bírósági eljárást meg kell várnia, vagy otthon, vagy pedig a fogdában. Márpedig lehet, hogy a meghallgatásokra és a döntésre csak viszonylag hosszú idő után kerül sor.

A konzul kérdésünkre azt mondta, hogy a pár elmondása alapján ismeri a történetet, de kérte, hogy küldjék meg neki a történtek során keletkezett iratokat, mert csak ezek ismeretében tud a magyar nagykövetség kérdéseket feltenni a kanadai félnek. Azt, hogy a kanadai állam magától adna a történtek miatt kártérítést, "szinte elképzelhetetlennek tartja". Próbálkozni azonban lehet, vagy pedig bepreleni a határőrizeti szervet kanadai fellebbviteli bíróságon.

Helyes Imre szerint egyáltalán nem ritka eset, hogy valakit visszafordítanak a kandai repülőtereken a határőrök. Kérdésünkre azt mondta, mostanában "látszólag" több a hasonló eset a magyarokkal kapcsolatban, mint korábban. De azért csak látszólag, mert a konzulátus korábban és most sem értesül mindig az összes ilyen ügyről - hangsúlyozta. Arra a kérdésre, hogy a hasonló ügyek kapcsolatban állhatnak-e a Kanadát régóta aggasztó, Magyarországról érkező roma menekülthullámmal, azt felelte: nincs kizárva, hogy a kanadai határőrizeti szervek a bevándorlási folyamatokban rendelkező szokásokra érzékenyen reagálnak, és ezért lehetséges, hogy a magyarokhoz nem ugyanúgy állnak hozzá, mint - mondjuk - öt évvel ezelőtt.

A magyar utazóknak a konzul azt tanácsolja, hogy ha turistaként érkeznek, a kanadai hatóságok számára hihetően kell igazolniuk, hogy ez a szándékuk. A puszta elmondás alapvetően nem elég. Számít például, hogy mennyi - igazolhatóan hozzáférhető - pénzük van, lehetőleg kanadai dollárban vagy hitelkártyán, és, hogy az kanadai szemmel elég-e a célra. Konkrét elképzeléssel, előzetes tervekkel is kell rendelkezni az idő eltöltéséről. A kérdésekre pedig a tényekre szorítkozva kell válaszolni, és azokat lehetőleg bizonyítani is kell tudni.

Többször fordítottak már vissza magyarokat

"A konzuli szolgálat rendelkezik információval arról, hogy néhány esetben visszafordítottak magyar állampolgárokat Kanadából" - közölte a megkeresésünkre a Külügyminisztérium sajtóosztálya is. A határőrök intézkedése ellen panaszt tenni a kanadai határőrségnél (CBSA) vagy a kanadai nagykövetségen lehet, de a minisztérium is segít a panaszok továbbításában. "A konzuli szolgálat minden olyan esetben kiemelt figyelemmel jár el a külföldi hatóságoknál, amennyiben a magyar állampolgárral szemben diszkriminatív, jogszerűtlen, vagy méltánytalan és aránytalan intézkedés gyanúja merül fel, és kéri a konzuli védelmet."

A Külügy szerint is fontos tudni, hogy egy adott országba való belépés engedélyezése a fogadó ország szuverenitásába tartozó kérdés, és a vízummentesség nem jelent automatikusan beengedést is. "A kanadai bevándorlási hatóság a hatályos kanadai jogszabályok alapján jár el, ennek során kikérdezik, átvizsgálják azokat a külföldieket, akik a beutazás valamilyen feltétele szempontjából gyanút kelthetnek, majd döntenek arról, hogy beengedik vagy visszafordítják a személyt. Különösen azt vizsgálják, hogy a tényleges beutazási cél megfelel-e a deklarált célnak. Tekintettel arra, hogy a vízummentes beutazás általában csak turista és látogató célú beutazásokra vonatkozik, és minden más cél esetén (pl. munkavállalás, tanulmányok folytatása) vízum szükséges, ezért ennek ellenőrzésére is kiterjed a vizsgálat. (...) Amennyiben a beutazási feltételek nem adottak, avagy az eljáró hatóság nem látja igazoltnak, valósnak a beutazási célt, akkor a visszafordítás a kanadai jogszabályok alapján határozattal történik" - közölte a sajtóosztály.