Szíria nem tudta, hogy török gépet lőtt le

Vágólapra másolva!
A szíriai hadsereg légvédelme pénteken lelőtt egy török vadászgépet, amely a szíriai felségvizek fölött repült. A kétfőnyi személyzetet keresik. Szíria közölte, hogy nincs szó ellenséges akcióról, Ankarában azonban lépéseket fontolgatnak.
Vágólapra másolva!

Törökország már korábban jelezte, hogy eltűnt egy F-4 típusú gépe a szíriai partok közelében, de sokáig bizonytalan volt, hogy a szíriai erők lőtték-e le, vagy valami más történt vele.

A szíriai hadsereg egyik szóvivője közölte, hogy nyugati irányból egy azonosítatlan célpont repült be nagy sebességgel, alacsony magasságban az ország légterébe, a légvédelem pedig az ilyen helyzetekre érvényes szabályok szerint reagált - idézte a Szana hírügynökséget a BBC brit közszolgálati csatorna internetes oldala. Miután kiderült, hogy török vadászgépről van szó, a török és a szíriai parti őrség hajói a gép kétfőnyi személyzetének keresésére indultak.

Szíria szuverén jogát gyakorolta

A gép eltűnése után Ankarában válságtanácskozást tartottak a belügyi, a külügyi és a védelmi tárca, a titkosszolgálatok és a hadsereg vezetőinek részvételével. "Törökország határozottan megteszi a szükséges lépéseket" - áll a tanácskozás után kiadott közleményben. Az AP hírügynökség török hivatalos személyiségekre hivatkozva arról számolt be, hogy Törökország megtorló lépéseket is fontolóra vesz, de részleteket nem közölt.

A szíriai külügyminisztérium szóvivője egy török televíziónak elmondta, a szíriai légteret megsértő török katonai repülőgép lelövése nem szándékos akció volt, és nem minősíthető a szomszédos Törökországgal szembeni ellenséges lépésnek. Szíria szuverén jogát gyakorolta egy légterét megsértő ismeretlen repülőgéppel szemben - fogalmazott. Damaszkusz nem tudta, hogy a szóban forgó gép török. A szóvivő kijelentette, hogy Szíria segíti Törökországot a lelőtt gép pilótáinak és roncsainak felkutatásában.

Tartani lehet attól, hogy az eset miatt még jobban megromlik a két ország egyébként is feszült viszonya. Törökország több más államhoz hasonlóan fölszólította Aszad elnököt, hogy mondjon le, és eddig több mint 30 ezer szíriai menekültet fogadott be. Emellett Isztambul adott otthont a múlt héten a szíriai ellenzéki csoportok találkozójának is.