Emberi mulasztás okozta a fukusimai katasztrófát

Vágólapra másolva!
Egy japán parlamenti bizottság szerint a fukusimai katasztrófát a földrengés és a szökőár okozta, de a baleset előre látható lett volna, és a következményeit is lehetett volna enyhíteni.
Vágólapra másolva!

Emberi tényezőre vezethető vissza a tavaly márciusi fukusimai nukleáris baleset - állapította meg a japán parlament tényfeltáró bizottsága, amely csütörtökön hozta nyilvánossága jelentését. A dokumentumban azt írják: noha a katasztrófát a 2011. március 11-ei földrengést követő szökőár váltotta ki, a Fukusima-1 atomerőműben történt balesetet nem lehet természeti katasztrófának tekinteni, mert "emberi kéz" okozta. A vizsgálóbizottság szerint a baleset előre látható és elkerülhető lett volna, és a következményeit hatékonyabb intézkedésekkel enyhíteni lehetett volna. A jelentés BBC által idézett részei szerint a katasztrófáért felelősek még a japán társadalmi szokások, és az is, hogy a japán ember vonakodik kérdéseket feltenni.

"Az atomerőmű nem volt képes arra, hogy ellenálljon egy erős földrengésnek, sem pedig szökőárnak" - állapította meg a testület, amely az atomerőművet üzemeltető vállalatot, a TEPCO-t és az atomipart felügyelő kormányszerveket tette felelőssé a balesetért. A jelentés szerint a TEPCO és a japán kormány nem kommunikált egymással megfelelően a katasztrófa után, és sokszor nem tudták eldönteni, hogy melyik lépés kinek a hatáskörébe tartozik, ez is súlyosbította a válságot - írja a BBC. Egy korábbi - előzetes - jelentésben a parlamenti bizottság bírálta a TEPCO-nak a baleset utáni első napokban tett intézkedéseit, és megállapította, hogy a lakosság nem kapott megfelelő tájékoztatást arról, hogy mi történik az erőműben.

A parlamenti jelentés ellentmond a TEPCO tavaly év végi vizsgálatának. Az üzemeltető megállapítása szerint az atombalesetet a szökőár okozta, mert az általa keltett hullámok - amelyek elérték a 15 méteres magasságot - nagyobbak voltak minden, erős földrengések esetére vonatkozó becslésnél.

A tavaly márciusi balesetben az atomerőmű három reaktorában is leolvadt a reaktormag, több tízezer embert kellett elköltöztetni otthonából. A sugárzás és a természeti katasztrófa következtében több mint tízezer ember vesztette életét. Idén márciusi mérések szerint a fukusimai atomerőmű kettes reaktorában még mindig a halálos dózis tízszerese a sugárzás, és még rosszabb állapotban lehet az erőmű másik két reaktora.

A fukusimai reaktorleolvadás után Japán fokozatosan leállította az országban működő mind az 50 reaktort. Július elején azonban az energiahiánnyal küzdő Japán újraindította az egyik reaktorát, ami megosztotta a lakosságot.