Elfogták a Batman-film alatt lövöldöző ámokfutót

ámokfutó ölvöldözött a Denver melleti Aurora városban egy Batman- film vetítésénm,
Vágólapra másolva!
Egy fegyveres kezdett lövöldözni a legújabb Batman-film éjféli vetítésén Amerikában, a támadásnak legalább 12 áldozata van. A moziteremben rengeteg ember megsérült, a rendőrök egy szemtanú szerint tűzpárbajt vívtak a támadóval. A rendőrség megerősítette, hogy elfogták a 24 éves ámokfutót, aki a támadás alatt maszkot viselt, hasonlóan a most debütáló film főgonoszához. A lövöldöző lakása alá van aknázva.
Vágólapra másolva!

Legalább 12 ember meghalt péntek hajnalban egy amerikai moziban, amikor a legújabb Batman-film éjféli vetítésén egy ámokfutó lövöldözni kezdett a teremben - írja az NBC News amerikai hírtelevízió internetes kiadása. A rendőrség szerint a támadásban mintegy 50 ember sérült meg, de a sérültek és az áldozatok száma még tovább növekedhet. A 24 éves James Holmest a rendőrök a mozi parkolójában fogták el. Korábban a források 14 halottról szóltak, de a halottak számát a rendőrség leszállította 12-re. Holmes a Colorado Orvosi Egyetem PhD hallgatója volt.

A lövöldözés a Colorado államban található Aurora város mozijában, Denver elővárosában történt. A városi rendőrkapitány, Dan Oates a helyszínen korábban újságíróknak azt mondta, hogy tíz ember még a moziteremben, négy pedig a kórházba szállítás után halt bele a sérüléseibe. "Úgy tűnik, a lövöldözés meglehetősen sokáig tartott" - mondta a rendőrkapitány.


szólj hozzá: A denveri lövöldözés szemtanúja nyilatkozik

Helyi televízióknak nyilatkozó szemtanúk szerint a támadó gázmaszkot viselt, és a vészkijáraton át lépett be a moziterembe a film kezdete után néhány perccel. Miután berúgta az ajtót, valamilyen gázgránátokat dobott a nézőtérre, majd tüzet nyitott. A körülbelül 180 centi magas, fekete ruhás férfi egy másik szemtanú szerint rohamsisakot, búvárszemüveget és golyóálló mellényt is viselt. Egy nyilatkozó a 9News televíziónak a helyszínen azt mondta, hogy a támadó a 9-es moziterem vészkijáratát rúgta be, és miután felrobbantotta a gázgránátot, kimért lassúsággal kezdett el lépkedni a füstben a sorok között, véletlenszerűen tüzelve az emberekre félautomata fegyverével.

A tévében bejátszották a helyszínre érkező rendőrök közötti rádiós kommunikációt, amelyben a rendőrök sürgősen gázmaszkokat kértek a központtól. A kiérkező egyenruhások azt jelentették, hogy nagyon erős szag van a teremben, és gázmaszk nélkül lehetetlenség bejutni, miközben az emberek pánikszerűen menekülnek onnan. Azt továbbra sem tudni, hogy pontosan milyen gázt vetett be a támadó a teremben.

Forrás: 9News
Forrás: 9News

Ebben a moziban történt a lövöldözés

Barack Obama amerikai elnök közleményt adott ki, amelyben azt írta, a támadás sokkolta és elszomorította őt és a feleségét is.

Azt hitték, a film része

A Batman-trilógia harmadik része, A sötét lovag - Felemelkedés csütörtök éjfélkor debütált az amerikai mozikban, így a lövöldöző áldozatai mind olyan mozinézők, akik az elsők között akarták látni a filmet. A helyi tévék szerint nagyon sok fiatal ment el a premierre, sokan Batman-jelmezbe öltöztek, és néhányan a gyerekeiket is magukkal vitték az éjféli vetítésre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A helyi 850KOA rádió jelentése szerint sok néző azt hitte, hogy a lövések hangja a film része. A 9News hírportálnak szemtanúk azt mondták, hogy a teremben egy lövöldözős jelenet alatt kezdődtek a hangos durranások, majd elkezdett terjedni a füst: ezekről azt gondolták, hogy a mozi új, különleges, élő effektjei, valamilyen tűzijátékféle. Aztán egyszerre csak meglátták a fejük fölött süvítő golyókat" - mondta a szemtanú.

Tűzpárbajt vívó rendőrök

A támadó által leadott lövések egy része a falat átütve egy szomszédos moziterembe is behatolt - jelentette a 850KOA rádió munkatársa a brit Sky Newsnak. A Denver Post egy szemtanúra hivatkozva azt írja, hogy az emberek tömegesen menekültek a teremből, miközben a rendőrök azt kiabálták nekik, hogy feküdjenek hasra. A férfi azt mondta, hogy látta, amint a menekülő emberek egymás után buknak el.


Egy másik szemtanú, egy 19 éves lány a lapnak azt mondta, hogy látta, amint egy fiatalt arcon lőttek, másokat, köztük egy kilencéves gyereket pedig hasba. A szemtanú szerint valaki nekirohant, és azt kiabálta, hogy "lövöldöznek odabenn", majd megszólalt a hangosbeszélő, és bejelentette, hogy "gyilkolnak a moziban". A menekülő lány ezután rendőröket látott, akik tüzet nyitottak a támadóra, miközben más egyenruhások sérülteket cipeltek ki az épületből.

Életveszélyes sérültek is vannak

Egy helyi kórház tisztviselője közölte, hogy a denveri kórházat hajnalban, helyi idő szerint negyed kettőkor (magyar idő szerint délelőtt 9.15-kor) riadóztatták. A sérülteket a 9News összesítése szerint öt különböző kórházba szállították. A 840KOA rádió munkatársa szerint a sérülteket a rendőrök saját autóikon vitték a kórházba, sokan meg sem várták a mentők kiérkezését. Több szemtanú beszámolt arról, hogy egy kisgyereket is lelőtt a támadó, az egyik kórház pedig megerősítette, hogy egy hatéves sérült is érkezett hozzájuk.

A 9News szerint a helyi gyermekkórházban hat sérültet ápolnak, de felnőttek is vannak közöttük. Kórházi források megerősítették, hogy a sérültek között többen súlyos, illetve életveszélyes állapotban vannak. Az egyik, összesen 15 sérültet fogadó kórházban közölték, hogy a behozott emberek közül 12 lőtt sebbel, három pedig vegyi mérgezéssel került az intézménybe: ezek szerint a támadó által bevetett gáz is valamilyen mérgezést okozott. A sérültek között a BBC szerint van egy négyhónapos csecsemő is.


szólj hozzá: Lövöldözés a Batman premierjén

Nem volt társa

A rendőrség már nem sokkal a támadás után közölte, hogy elfogott egy gyanúsítottat, de sokáig nem volt egyértelmű, hogy a támadót vagy egy esetleges segítőjét fogták-e el. Később aztán megerősítette, hogy a lövöldözőt fogták el a mozi mögötti parkolóban, így a vérontás immár biztosan véget ért.

A BBC szerint a letartóztatott férfinál egy puska és egy pisztoly is volt, és azt mondta a rendőröknek, hogy az otthonában robbanószert rejtett el. Dan Oates rendőrkapitány a helyszínen újságíróknak azt mondta, hogy emiatt kiürítettek azt az épületegyüttest, amelyben a férfi lakik. A rendőrség később azt közölte, hogy az elkövető lakása alá van aknázva, méghozzá igen kifinomult robbanószerkezetekkel és gyúlékony anyagokkal. A rendőrök jelenleg azon gondolkodnak, hogyan hatástalanítsák a robbanóanyagokat. A környező területet evakuálták, az akció akár órákig vagy napokig is eltarthat.

A rendőrök a mozi parkolójában egy fegyverekkel telerakott kocsit is találtak, de elképzelhető, hogy a moziban is maradtak még fegyverek, illetve robbanószer. A mozihoz egy tűzszerész-csoportot is kirendeltek. A 9News felvételein látszott, ahogy egy fehér kocsit távirányítású bombakereső robot közelít meg és kutat át.

Az FBI, amely szintén kivonult a helyszínre, közölte, hogy az ügyben egyelőre nem találtak terrorizmusra utaló szálakat - jelentette az ABC. A hatóságok szerint a fegyveres egyedül követte el a támadást, az indíték ugyanakkor még nem tisztázott.