Elutasították Aj Vejvej fellebbezését

Vágólapra másolva!
2,4 milliárd dollárnak megfelelő jüant követel Aj Vejvejtől a kínai adóhatóság, az ügyben a kínai művész fellebbezést nyújtott be, amit pénteken elutasítottak. A másfél éve húzódó ügy a művész támogatói szerint arról szól, hogy elhallgattassák a kritikus művészt.
Vágólapra másolva!

Elutasították Aj Vejvej fellebbezését adócsalási ügyében a kínai művész ügyvédjének közlése szerint - közölte a brit BBC pénteken. A kínai rendszert kritizáló művészt nem engedte be a rendőrség az ügyében hozott ítélet kihirdetésére.

A világszerte ismert Aj Vejvej állítólagos adócsalási ügye tavaly áprilisban kezdődött, amikor letartóztatták a pekingi repülőtéren, majd három hónapig fogságban tartották. A kínai hatóságok később azzal indokolták a letartóztatást, hogy a művészhez kötődő pekingi cég, a Fake Cultural Development Ltd. hatalmas adótartozást halmozott fel. A művész és támogatói szerint ugyanakkor az ügy csak eszköz arra, hogy elhallgattassák a kínai kommunista vezetéssel szemben kritikus művészt és aktivistát.

Aj Vejvejtől az adóhatóság közel 2,4 millió dolláros tartozás kiegyenlítését követeli. Aj támogatói közel 1,3 millió dollárt adtak össze, hogy a művész fellebbezhessen a kínai adóhatóságnál az ügyben, ekkora összeget kellett letétbe helyezni ugyanis ahhoz, hogy a hatóságok elfogadják a fellebbezést. A kínai művész az ítélethirdetés után mikroblogján azt írta, hogy addig a pillanatig fogja újra és újra beadni a fellebbezését, amíg már nem lesz vesztenivalója. A művész ügyvédje szerint a bíróság döntése teljesen indokolatlan volt.