Vegyi fegyver bevetésétől tartanak Szíriában

Vágólapra másolva!
Szíriai hadsereg elszállítja raktáraiból a vegyi fegyvereket. Az egyelőre nem világos, hogy elővigyázatosságból teszi, vagy be akarja vetni őket, ezzel torolva meg a négy damaszkuszi vezető elleni, néhány nappal ezelőtti halálos merényletet.
Vágólapra másolva!

A szíriai hadsereg az ország különböző pontjaira szállítja raktárakban tárolt vegyi fegyvereit - állítja a hadsereg egyik dezertált tábornoka. Musztafa as-Sejk tábornok, a felkelőhadsereg Törökországban székelő katonai tanácsának parancsnoka a Reutersnek adott interjújában nem zárta ki, hogy a katonaság be akarja vetni ezeket a felkelők ellen, ezzel torolva meg a négy damaszkuszi vezető elleni, néhány nappal ezelőtti halálos merényletet.

"A rezsim elkezdte átszállítani vegyifegyver-készleteit, és elosztja őket, hogy felkészüljön a használatukra" - állította a tábornok a felkelők hírszerzői által beszerzett információkra hivatkozva.

Damaszkusz korábban tagadta, hogy ilyesmit tenne. Nyugati és izraeli illetékesek - akik tartanak attól, hogy a vegyifegyver-készletek a szélsőségesek kezébe kerülnek - a múlt héten ugyancsak azt állították, hogy Szíria elszállítja raktáraiból a vegyi fegyvereket, de nem világos, hogy elővigyázatosságból teszi-e, vagy be akarja vetni őket. Izrael pénteken közölte: szükség esetén katonai akciót indít, hogy a szíriai rakéták vagy vegyi fegyverek ne kerüljenek az Aszad-rezsimmel szövetséges libanoni Hezbollah síita csoporthoz.

A 16 hónapja tartó szíriai fegyveres viszály szerdán új fordulatot vett azzal, hogy pokolgépes merényletben életét vesztette a Bassár el-Aszad szíriai államfő közvetlen környezetéhez tartozó négy rokon, illetve katonai vezető. Musztafa as-Sejk szerint az elkövetkező napokban a hadsereg még jobban fogja ágyúzni Damaszkusz és Aleppo szunnita fellegvárait, a szélesebb és véresebb katonai fellépés pedig súlyosabb válaszcsapásokra fogja sarkallni a jobbára szunnita lázadókat. A tábornok szerint a viszály következő szakasza példátlan vérontással jár majd, és a damaszkuszi rezsim nem hagyományos fegyvereket is be fog bevetni.

"Aszad fel akarja perzselni az országot. Ez a diktatórikus és vallási rezsim nem bukik meg vérontás nélkül" - mondta a katonai tanács vezetője. Ez a testület politikai ernyőszervezete az Aszad-rezsim elleni fegyveres ellenállásnak.

A tábornok szerint a szerdai merénylet felgyorsította a szíriai hadseregből való dezertálást, a haderő egyre jobban lemorzsolódik, és a rezsim bukása is lavinaszerűen gyorsul.

Török illetékesek szerint szombatra virradóra két szíriai dandártábornok menekült Törökországba. As-Sejk szerint eddig legalább százezer katona dezertált a 320 ezer fős szíriai hadseregből, és nagy részük átállt az úgynevezett Szabad Szíriai Hadsereghez.