Ezrek tüntettek Basescu ellen és mellett

Vágólapra másolva!
Tüntettek az elnök ellen és mellett is Romániában a közeledő népszavazásra készülve. A voksoláson dől el, hogy hivatalban maradhat-e Basescu. Bukarestben 35 ezer ember a távozását követelte, 9 ezren mellette tüntettek.
Vágólapra másolva!

Sok ezren vonultak Bukarest központjában csütörtökön a felfüggesztett államelnök, Traian Basescu távozását követelve, míg a mellette kiálló tüntetésen is jelentős számban jelentek meg.

A baloldali Szociál-liberális Unió (USL) kormánypárt közlése szerint 35 ezer ember követelte az elnök távozását, mert szerintük a jobboldali államfő túllépte jogkörét, amikor 2010-ben megszorításokat léptetett életbe. Ugyanakkor a Basescuval rokonszenvezők tömeggyűlésén a szervezők szerint 9 ezren voltak.

Az elnök sorsáról vasárnap referendum dönt. A jobb- és a baloldal közötti politikai konfliktus az USL májusi hatalomra kerülése óta élesedik, és csúcspontját akkor érte el, amikor a parlament felfüggesztette hivatalából Basescut, megnyitva az utat a vasárnapi népszavazás előtt.

A konfliktus nyomán bizonytalanná vált a Nemzetközi Valutaalap hitelcsomagjának jövője, ami rekordmélységbe lökte a román lejt. Az Európai Unió is súlyos bírálatokat fogalmazott meg Victor Ponta kormányával szemben.

"Traian Basescu rendszere alatt nem voltunk demokratikus ország, mert egyedül ő hozta meg a döntéseket" - intézte szavait a tömeghez Ponta. "Nem a népnek kellene döntenie arról, hogy ki vezessen bennünket a jövőben?" - tette fel kérdését.

Közvélemény-kutatások szerint szinte biztosra vehető, hogy a referendumon a Basescu-ellenes voksok lesznek többségben, amelynek következménye lesz, hogy három hónapon belül ki kell írni az államfőválasztást, amelyet valószínűleg az USL nyerne. Ahhoz azonban, hogy a referendum érvényes legyen, a választásra jogosultak felének (plusz egy) kell részt vennie, ami némi esélyt adhat Basescunak. Amennyiben az ellenzék bojkottálja a népszavazást, kétségessé teheti az érvényességet. A júniusi önkormányzati választásokon 56 százalékos volt a részvétel.