Áradás pusztít Észak-Koreában

Vágólapra másolva!
Hatvanezren vesztették el az otthonukat Észak-Koreában az áradások miatt, legalább 88 ember pedig meghalt. A heves esőzések előtt heteken át pusztított áradás az országban.
Vágólapra másolva!

Áradások következtében 88 ember vesztette életét, több mint hatvanezren pedig földönfutóvá váltak Észak-Koreában. A KCNA észak-koreai hírügynökség szombati jelentése szerint az özönvízszerű esőzések és egy tájfun miatt léptek ki medrükből folyók július 18. és 24. között. Az áradások súlyos anyagi károkat okoztak: lakóházak ezrei rongálódtak meg vagy omlottak össze, több mint 30 ezer hektár mezőgazdasági terület került víz alá, és a közutak jelentős szakaszai váltak járhatatlanná. A 24 millió lakosú Észak-Koreában a vízözön előtt heteken át pusztított szárazság.

A több évtizedes erdőirtások következményeként az ország különösen sebezhető az áradásokkal szemben. Tavaly júniusban és júliusban a felhőszakadások és viharok több tucat ember életét követelték, ezrek váltak hajléktalanná és jelentős mezőgazdasági területeket öntött el a víz.

Az újabb természeti csapás azzal fenyeget, hogy az országban még nagyobbá válik az élelmiszerhiány. A rosszul működő élelmiszer-elosztási rendszer, a magas infláció és a Phenjant sújtó külföldi szankciók együttesen azzal fenyeget, hogy nagyon kemény éhínség alakul ki.

Egy közelmúltbeli ENSZ-jelentés adatai szerint 7,2 millió észak-koreai él mélyszegénységben, s minden harmadik gyermek visszamarad a fejlődésben az elégtelen táplálkozás miatt.