Barroso az alkotmánybírák függetlenségének tiszteletben tartására szólítja fel Bukarestet

Vágólapra másolva!
Levélben szólította fel pénteken José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Victor Ponta román miniszterelnököt, hogy tegyen meg mindent az alkotmánybírák függetlenségének tiszteletben tartása érdekében.
Vágólapra másolva!

"Remélem, hogy Ön és az Ön kormánya, Romániának és állampolgárainak az érdekét szem előtt tartva, meghozza a szükséges intézkedéseket az Önök által vállalt kötelezettségek teljesítésére" - írta Victor Ponta román miniszterelnöknek címzett levelében pénteken José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke. Az európai tisztségviselő a román kormányfőnek címzett levelében aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy egyes állítások szerint a román alkotmánybírákra megfélemlítés révén nyomás nehezedik.a levélben.

Barroso "mélységes aggodalmát" fejezte ki a népszavazási választói névjegyzék körül kialakult botrány miatt is (arra utalva, hogy Romániában az érdekelt felek között nincs egyetértés a választásra valóban jogosultak számát, illetve a jelenlegi választói névjegyzék hitelességét illetően).

Az Európai Bizottság elnöke kulcsfontosságúnak tartja, hogy a kormány késedelem nélkül tegyen eleget az alkotmánybíróság kérésének, és mielőbb juttassa el hozzá a kért választói névjegyzéket, a taláros testület ezáltal tisztázhatja végre álláspontját, és meghozhatja döntését a (Traian Basescu államfő leváltásáról szóló) népszavazás érvényességéről. Az összes többi félnek pedig tartózkodnia kell mindenféle "saját értelmezéstől" - fűzte hozzá Barroso.

Egy nappal korábban Titus Corlatean román külügyminiszter megerősítette Romániának a jogállamiság melletti elkötelezettségét, és az alkotmánybíróság döntéseinek tiszteletben tartásáról biztosította a Velencei Bizottságot. A külügyminisztérium csütörtöki közleménye szerint Corlatean telefonon beszélt Gianni Buquicchióval, a bizottság elnökével, aki kedden közleményében azt állította, hogy a román alkotmánybíróságtól érkezett információk szerint a bukaresti taláros testületre továbbra is "nyomás" nehezedik.