Nyoma veszett Kína következő elnökének

eltűnt Hszi Csin-ping, Xi Jinping, kínai alelnök
Vágólapra másolva!
Gyilkossági kísérletet, szívinfarktust, eldurvuló hatalmi játszmákat sejtenek a kínai elnöki poszt várományosának eltűnése mögött az egy hete áradó pletykák. Hszi Csin-pinget várhatóan még októberben megválasztják kínai elnöknek, és a tervek szerint a következő évtizedben ő irányíthatja a hatalmas országot. A politikust azonban egy hete nem látta senki, a kínai hatóságok pedig nem válaszolnak a hollétét firtató kérdésekre.
Vágólapra másolva!

Rejtélyes körülmények között tűnt el a világ szeme elől Kína leendő vezetője, az a politikus, akit várhatóan az idén októberben választanak meg az ázsiai nagyhatalom új elnökévé. Hszi Csin-ping a múlt héten kínai vezetőktől szokatlan módon sorra mondta le külföldi vezetőkkel szervezett találkozóit, és szeptember 1-je óta nem adott hírt magáról. Ez, és az őszi kínai vezetőváltást övező egyre nagyobb titkolózás összeesküvés-elméletek és pletykák egész sorát indította meg Kínában.

Az országban ősszel lesz az a politikai generációváltás, amelyben 10 évente lecserélik Kína legfelső vezetőit. Az ország legfontosabb döntéshozó testületében, a Kínai Kommunista Párt politikai bizottságának 9 tagú állandó bizottságában az őszi pártkongresszuson választják újra a tagokat, és mivel 67 événél idősebb politikus nem lehet a bizottság tagja, a kiöregedő kínai vezérgeneráció távozni kényszerül. Hszi Csin-ping egyike a két tagnak, akik a tervek szerint a következő élcsapatban is benne lehetnek, ezért mindenki arra számít, hogy ő lesz Kína új elnöke.

A politikus eddig meg is felelt ennek a szerepnek: kínai alelnökként gondosan építette hatalmi bázisát, és járta a világot, három éve Budapesten is megfordult, az USA-ban pedig az idén februárban már elnökhöz méltó fogadtatást kapott. A szívélyes vendéglátást azonban nem viszonozta: a múlt héten Hillary Clinton amerikai külügyminiszter tett volna nála hivatalos látogatást, de a beígért találkozót a kínai politikus indoklás nélkül lemondta, és azóta sem jelentkezett.

Forrás: AFP/How Whee Young
Hszi Csin-ping eltűnt

Elmaradó találkozók, aktivált cenzúra

A Clintonnal tervezett találkozó lemondását még meg lehetett magyarázni: nyugati politikai elemzők azt pedzegették, hogy ezzel Kína valószínűleg azt üzente az USA-nak, hogy nem tetszik neki a Dél-kínai-tengeren egyre aktívabb amerikai külpolitika. Hszi azonban pár nappal később egy Kínába látogató szingapúri minisztert, majd egy orosz tisztviselőt is kikosarazott, pénteken kihagyott egy fontos pártülést, hétfőn pedig a dán miniszterelnökkel tett ugyanígy. Utóbbi azért is volt különösen kínos, mert a találkozóra a kínai hatóságok összetrombitálták a nemzetközi sajtó fotósait, majd hétfőn a kínai külügyminisztérium cinikusan közölte: soha nem is volt ilyen esemény meghirdetve.

Az eltűnt elnökjelöltről szóló találgatásoknak még nagyobb lendületet adott, hogy a kínai vezetés az egyre növekvő érdeklődés ellenére semmit nem árult el arról, hogy mi történhetett Hszi Csin-pinggel. Amikor a külügyminisztérium szóvivőjétől sokadjára is megkérdezték, hogy hol a politikus, az csak annyit közölt, hogy nincs több megosztanivaló információja az ügyről. "Már mindenkinek mindent elmondtunk" - jelentette ki.

Az egyre növekvő érdeklődést aztán a szokásos módon próbálta elvágni a hatalom - írták kedden amerikai és brit lapok. A kínai mikroblog-szolgáltatókon és egyéb népszerű internetes fórumokon cenzúrázni kezdték a politikus nevére való keresést, és blokkolták az eltűnéséről szóló pletykák nagy részét is. Ez nagyon jól szemlélteti, micsoda kihívással néz szembe a tisztújításra készülő kínai vezetés - írják a BBC és a Washington Post elemzői is: a kommunista hatalom a legrégibb, legotrombább módszerekkel próbálja kizárni a nyilvánosságot leendő vezetőinek életéből az internet, mikroblogok és a közösségi portálok korában.

Forrás: AFP
Hu Csin-tao kínai elnök az utódjának szánt Hszi Csin-pinggel

Gyilkossági kísérlet vagy baleset?

Néhány pletyka a kínai cenzorok minden igyekezete ellenére is kijutott, így az összeesküvés-elméletekre éhes kínaiaknak és a nagyvilágnak is van min csámcsognia, amíg Hszi elő nem kerül. A leggyakrabban hallott, és egyben leginkább hivatalosnak tűnő verzió szerint a politikus meghúzta a hátát, és emiatt a sérülés miatt nem mutatkozik a nyilvánosság előtt. Abban azonban már különböznek a vélemények, hogy úszás, focizás vagy épp golfozás közben történt-e a baleset, és hogy miért nem lehet a fájós hátú férfiról legalább egy friss fotót közzétenni az emberek megnyugtatására. A kínai média legutóbb egy szeptember 1-jén készített felvételt közölt Hszi Csin-pingről, ami tovább korbácsolta a spekulációkat.

Egy másik pletyka szerint a vezető kisebb szívinfarktust kapott a múlt héten, és bár az élete nincs veszélyben, a teljes felépülésig rejtegetik. Egy harmadik verzió szerint az elnök autóbalesetet szenvedett: egy, az internetről a megjelenése óta már eltávolított kínai beszámoló szerint a politikust egy korábbi politikai botrány szereplői akarták eltenni láb alól egy halálos kimenetelűnek szánt balesettel.

A kínai vezetés által kézben tartott médiában ugyan nem jelentek meg ilyen beszámolók, de a Boxun nevű, amerikai szerverekről működtetett kínai civil hírportálon néhány órán át elérhető volt a történet az állítólagos gyilkossági kísérletről - írja a tajvani Want China Times. A lap által idézett portál, amely gyakran közöl nehezen megerősíthető történeteket a kínai politikai elitről, egy "belső pekingi forrásra" hivatkozva két balesetről is írt. Az egyikben állítólag Hszi Csin-ping kocsiját szorította satuba két terepjáró a múlt kedden, a másik balesetben pedig egy másik felsővezető kocsiját nyársalta fel hátulról egy kamion. A forrás szerint Hszi az ütközés során könnyebb sérüléseket szenvedett, eszméletét vesztette, és egy katonai kórházba szállították. A másik autóban utazó politikus, a kommunista párt fegyelmi bizottságának vezetője kritikus állapotban került ugyanebbe a kórházba.

Forrás: AFP/Teh Eng Koon
Hszit az őszi pártkongresszuson választhatják elnöknek

Politikai harc a háttérben

A meg nem erősített pletyka szerint a merényletkísérlet mögött az az idén februárban kirobbant politikai botrány áll, amelyben eltették az útból a kínai felsővezetés egyik vezető pozíciójára pályázó politikust, Po Hszi-lajt. A férfi, akinek a feleségét gyilkosság miatt felfüggesztett halálbüntetésre is ítélték, Kína egyik legnépszerűbb politikusa volt. Mivel azonban kihívást jelentett a mostani reformista irányvonalnak, végül elbukott a hatalmi játszmában (Po Hszi-laj ügyének kirobbanásáról itt, az ügy nemzetközi vonatkozásáról itt, kimeneteléről pedig itt olvashat, a politikusról készített portrénkat pedig itt találja).

A Boxun meg nem erősített története szerint egy, Po Hszi-lajhoz hű katonatiszt állt az összeesküvés mögött, aki a politikus eltávolítását akarta megbosszulni a riválisok meggyilkolásával. A kommunista párt a merényletkísérletek utáni rendkívüli ülésen arra jutott, hogy a jelenleg is őrizetben lévő Po híve így vett revansot azért, ahogy a párt Po Hszi-lajjal elbánt - idézi a Boxun portált a Want China Times.

Hogy a történet igaz lehet, arra csupán az utal, hogy a Want China Times szerint az említett katonai kórházat az állítólagos baleset óta valóban nagy erőkkel őrzik, és a második balesetben érintett kínai vezető szintén nem jelent meg a nyilvánosság előtt több mint egy hete. Nyugati elemzők szerint azonban könnyen lehet, hogy Hszi Csin-ping hamarosan előlép a homályból, és eloszlatja a pletykákat.

A titkolózás azonban ismét rámutat a vezetőváltás előtt álló Kína láthatatlan hatalmi játszmáira. A BBC, a New York Times és a Washington Post elemzői szerint mindez azt sejtetheti, hogy továbbra sincs minden eldöntve a generációváltás részleteiről, és a függöny mögött még mindig folyik a politikai küzdelem. Árulkodó az is, hogy a korábbi években az őszi pártkongresszusok időpontját már augusztusban meghirdették, most viszont még szeptemberben sincs eldöntve, hogy mikor ül össze a Kína vezetőiről döntő kommunista pártkongresszus.

Az ország vezetői valószínűleg azért titkolnak minden megosztottságot és a leendő vezetőket gyenge színben bemutató információt, mert most, a kínai gazdaság egyre látványosabb gyengélkedésének idején mindennél nagyobb szükségük van egy erőt és folytonosságot sugárzó, makulátlan hatalomátadásra. Ebben a helyzetben még az is kínos lehet a vezetés számára, ha a leendő elnök betegség vagy sérülés miatt kelti gyenge ember benyomását.