Börtönbe kerül a bukott kínai pártvezér bizalmasa

Vágólapra másolva!
A volt csungkingi rendőrkapitányt tizenöt év szabadságvesztésre ítélték. Vang Li-csün a kínai nagypolitika bukott csillagának, Po Hszi-lajnak a bizalmasa volt.
Vágólapra másolva!

Tizenöt évi börtönbüntetésre ítélték hétfőn Vang Li-csün volt csungkingi rendőrkapitányt, mert a csengtui bíróság bűnösnek találta őt egy brit üzletember meggyilkolásának eltitkolásáért, hatalommal való visszaélésért, kenőpénz elfogadásáért és disszidálás kísérletéért - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség. A Vang elleni pert a múlt héten folytatták le, de akkor még nem hirdettek ítéletet.

A legsúlyosabb vádak - a disszidálási kísérlet és a hatalommal való visszaélés - azzal függtek össze, hogy a rendőrfőnök februárban váratlanul a csengtui amerikai konzulátusra ment, és 33 órás ott-tartózkodása idején felfedte, hogy az előző novemberben holtan talált Neil Heywood brit üzletembert meggyilkolták, és ebben szerepe volt Po Hszi-laj magas rangú pártfunkcionárius feleségének.

Az ügy kipattanása után, március közepén Po Hszi-lajt leváltották, őt és a feleségét, Ku Kaj-lajt őrizetbe vették. Augusztus végén Ku a bíróság előtt beismerte, hogy megmérgezte a brit férfit, a mindössze egynapos per után kiadott hivatalos nyilatkozat szerint azért, mert üzleti vitába keveredett vele.

Tettéért az egykoron befolyásos, jogász végzettségű Ku felfüggesztett halálbüntetést kapott. Férje, Po Hszi-laj jelenleg is őrizetben van, a következetesen újmaoista irányt képviselő egykori pártvezető pere a kínai sajtóértesülések szerint még az idén várható.

Po Hszi-laj balos kommunista propagandájával szeretett volna bekerülni Kína legfelső döntéshozó testületébe (a politikusról itt olvashat bővebben). Fél évvel az egy évtizedben egyszer tartott tisztújítás előtt azonban ő és bizalmasa, a csungkingi rendőrkapitány is egy szövevényes botrány középpontjába kerültek.

Cikkeinket az utóbbi évek legnagyobb kínai politikai botrányáról itt olvashatja.