Szankciókat követel az azeri baltás miatt egy amerikai képviselő

Vágólapra másolva!
Howard Berman demokrata képviselő az USA külügyminiszteréhez írt levélben követelte, hogy Azerbajdzsánt zárják ki a NATO partnerségi programjából. A politikus szerint az USA fegyvereket sem szállíthatna az azerieknek, amíg a baltás gyilkost vissza nem dugják a börtönbe.
Vágólapra másolva!

Súlyos szankciókat követelt Azerbajdzsán ellen egy amerikai képviselő, amiért Ilham Alijev azeri államfő megkegyelmezett az azeri baltás gyilkosnak - jelentette a news.am örmény és a regnum.ru orosz internetes hírportál pénteken. Howard Berman, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának rangidős demokrata párti tagja Hillary Clinton külügyminiszterhez fordult, hogy a szankciókért lobbizzon. Minderről az Amerikai Örmény Nemzeti Bizottság (ANCA), a legnagyobb örmény-amerikai politikai szervezet adott ki közleményt pénteken.

Az azeri baltás gyilkos, Ramil Safarov egy NATO-program keretében nyelvtanfolyamon tartózkodott Magyarországon, amikor 2004-ben baltával megölte örmény katonatársát. A férfi életfogytiglani börtönbüntetést kapott, de Magyarország augusztus végén kiadta Azerbajdzsánnak, ahol azonnal elnöki kegyelemben részesült.

Berman képviselő levelében kérte Hillary Clintontól, hogy az Egyesült Államok szervezze meg a NATO-tagországok közös tiltakozását a történtek miatt. A politikus azt is el akart érni, hogy a NATO függessze fel Azerbajdzsán részvételét a csatlakozni kívánó államoknak szervezett Békepartnerségi Programban, amíg Alijev elnök vissza nem vonja a gyilkosnak adott kegyelmet. Harmadrészt azt kérte Hillary Clintontól, hogy azonnal szüntessen be mindenféle katonai segítségnyújtást és fegyverszállítást Azerbajdzsánnak.

Barbara Boxer kaliforniai demokrata párti szenátor Ilham Alijev azeri köztársasági elnöknek írt levelében fejezte ki az ügy miatti felháborodását - jelentette az 1in.am örmény hírportál ugyancsak az ANCA közleményére hivatkozva. A politikus szerint Safarov szabadlábra helyezése "rendkívül nyugtalanító és provokatív lépés, amely csak arra jó, hogy feszültséget szítson és veszélyeztesse a Kaukázus tartós békéje érdekében tett erőfeszítéseket".

Az azeri baltás gyilkos ügye augusztus végén óriási diplomáciai botrányt kavart, amely miatt Örményország megszakította diplomáciai kapcsolatait Magyarországgal. A magyar Külügyminisztérium nemrég jegyzékben kérte a kapcsolatok visszaállítását, de az örmény kormány ezt elutasította. Az ügyet az teszi ilyen feszültté, hogy az örmények és azeriek évszázadok óta ellenségnek tekintik egymást, az USA-ban és Európában is erős örmény lobbi pedig igyekszik nemzetközi nyomást gyakorolni az azeriekre. (A konfliktus örmény megítéléséről itt olvashat, arról pedig itt talál részleteket, hogy Azerbajdzsánban mit gondolnak a baltás gyilkos elengedéséről).