Tilos heterósítani a melegeket Kaliforniában

Vágólapra másolva!
Az eddig engedélyezett helyrehozó terápia 18 év alatti gyerekeket hajszolt öngyilkosságba.
Vágólapra másolva!

Aláírta a fiatalkorú melegek és leszbikusok heteroszexuálissá alakítását megcélzó terápia betiltásáról szóló vitatott törvényjavaslatot Jerry Brown kaliforniai kormányzó - jelentette be vasárnap a kormányzói hivatal, így Kalifornia lett az első amerikai szövetségi állam, ahol tiltják a sokak szerint lelki károkat okozó gyakorlat folytatását.

A lépés jelentős győzelemnek számít a melegjogi aktivisták számára, akik szerint az átalakító terápiának - amelyet helyrehozó terápiának is neveznek - nincs orvosi alapja, mert a homoszexualitás nem rendellenesség. Brown a Twitteren közzétett rövid üzenetében hangsúlyozta, hogy azért támogatta a törvényjavaslatot, mert az "tudományos alapok nélküli terápiát tilt be, amely fiatal embereket hajszolt depresszióba és öngyilkosságba".

A törvényjavaslat támogatója, Ted Lieu szenátor elmondta, hogy az új törvénnyel egy olyan férfi emlékének adóznak, aki öngyilkosságot követett el, miután átesett a terápián. Az intézkedés meggátolja, hogy a 18 év alatti gyerekek és kamaszok szexuális irányultságát megkíséreljék megváltoztatni. Mások mellett megkapta a Kaliforniai Pszichológiai Társaság és a Kaliforniai Viselkedéstudományi Tanács támogatását is.

"Az LMBT (leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű) fiatalok mostantól védve lesznek egy olyan gyakorlattól, amely nemcsak áltudományként lepleződött le, de bebizonyosodott róla az is, hogy drasztikusan negatív hatással van rájuk" - tudatta közleményében Chad Griffin, az Emberjogi Kampány elnöke, aki egyúttal sürgette a többi amerikai államot, hogy kövesse a kaliforniai példát.

A tilalom 2013. január elsejével lép hatályba.