Szíriát lőtte a török hadsereg

Törökország, Akcakale, szíriai tüzérségi lövegek csapódtak be, négy ember meghalt
Vágólapra másolva!
Szíriai célpontokat támadott szerda este a török hadsereg, miután egy török faluba aknagránátok csapódtak. A faluban öt ember halt meg, négyen gyerekek voltak. Ez az eső alkalom, hogy Törökország szíriai területet támad a szíriai polgárháború kezdete óta.
Vágólapra másolva!

Szíriai célpontokat támadott a török hadsereg a szíriai-török határ mentén szerdán, néhány órával az után, hogy aknagránátok csapódtak be egy török faluban, és meghalt öt ember. A török kormányfő hivatala közölte: a török hadsereg "azonnal viszonozta" a szíriai támadást, "radarokkal beazonosított célpontokat" lőtt "végig a határ mentén".

A török falut, Akcakalét ért támadásban egy anya és négy gyereke vesztette életét, tizenhárman megsebesültek. A falu polgármestere szerint legalább három aknagránát csapódott be a településen. A sebesültek között állítólag rendőrök is vannak. Akcakale a szíriai határ közvetlen közelében fekszik, azzal a szíriai faluval, Tell-Abjaddal átellenben, amelyet heves harcok árán elfoglaltak a szíriai lázadók. Utóbbit a kormányerők megpróbálják visszaszerezni, hogy elvágják a felkelőket az utánpótlástól.

Sok a kósza lövedék

Ez az első alkalom, hogy Törökország fegyverrel támad szír területet, a Bassár el-Asszad ellen másfél éve tartó felkelés kirobbanása óta. A harcoknak eddig csupán egy alkalommal voltak halálos áldozatai a határ török oldalán: áprilisban két szíriai állampolgárságú ember halt meg eltévedt lövedékektől.

Forrás: AFP/Anadolu Ajansi/Rauf Maltas
A szíriai lövedékek füstje száll fel a délkelet-törökországi Akcakaléban

A falut az elmúlt hetekben több alkalommal érték lövések szíriai területről. A török hatóságok figyelmeztették a helyi lakosokat, hogy maradjanak távol a határtól, és elővigyázatosságból több mint 100 iskolát be is zártak a térségben. A település lakosai szerdán a helyi polgármesteri hivatal előtt tiltakoztak a halálesetek miatt.

A szíriai információs miniszter országa nevében együttérzését és sajnálatát fejezte ki az áldozatok miatt.

Az ENSZ BT is foglalkozott az üggyel

Az incidens miatt Ahmet Davutoglu török külügyminiszter válságtanácskozást hívott össze, és telefonon tájékoztatta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárt és Lahdar Brahimi Szíria-ügyi ENSZ-különmegbízottat. Bülent Arinc török miniszterelnök-helyettes a Cihan török hírügynökségnek azt mondta: Szíriának számot kell adnia az incidensről, és a nemzetközi jogszabályok értelmében felelősséggel tartozik a történtekért.

Ban Ki Mun figyelmeztette a feleket, hogy előzzék meg a feszültség kiéleződését. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár szerdán élesen elítélte a támadást. Szóvivője útján jelezte, hogy a NATO továbbra is "közelről és nagy gonddal" figyeli a fejleményeket. Hillary Clinton amerikai külügyminiszter gyalázatosnak nevezte az incidenst.

Az incidens miatt rendkívüli NATO-nagyköveti ülést hívtak össze, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott az üggyel. A NATO figyelmeztette Szíriát, hogy tartsa tiszteletben szomszédjai határait.