Férfi kell a svéd húsgolyóhoz is

nők szaúd-arábiában, ikea-retus, Aszma al-Ali nőjogi aktivista, nők vezetésének kérdése
Vágólapra másolva!
Mindennapos dolog Szaúd-Arábiában, hogy az újságokban még a fejkendős nőket is kikockázzák, a külföldi magazinokból pedig kisatírozzák a fedetlen vállakat. A nyugati világ szerint azonban túlzás volt, hogy az IKEA az egész katalógusából kiretusálta a lányokat. Bár a szaúdi nők még mindig fényévekre vannak attól, hogy egyedül, férfi kíséret nélkül vehessenek svéd húsgolyókat, szaúdiakat azért már nem sokkolja, ha nőt látnak egy újságban.
Vágólapra másolva!

A svéd kereskedelmi miniszter, Ewa Björling majdnem lefordult a székről, amikor a Metro újság svéd kiadásának köszönhetően értesült róla, hogy az IKEA - a helyi elvárásoknak megfelelően - eltüntette a nőket a szaúdi katalógusából. A svéd cég a többi között a Godmorgon/Edeboviken mosdóállványok eladásának a felpörgetését remélte attól, hogy a fürdőszobai csendéletből a csíkos pizsamás kisfiú mellől kiretusálta a valószínűleg fogmosáshoz készülő női figurát. Ráadásul teljesen kihagyták a katalógusból azt a képet, amelyen öt nő étkezik egy asztalnál. Sőt még az egyik tervezőt, Clara Gauscht is leradírozták az egyik fotóról.

A svéd kereskedelmi miniszter azonnal sajnálkozását fejezte ki amiatt, hogy Szaúd-Arábiában még mindig olyan súlyos a nemek közötti egyenlőtlenség, hogy az egy svéd céget ilyen lépésre késztet. "Nem lehet kitörölni a nőket egy társadalomból" - mondta felháborodottan a Metro újságnak Ewa Björling. Birgitta Ohlsson uniós ügyekért felelős miniszter a Twitteren középkorinak nevezte az IKEA döntését. Nyamko Sabuni esélyegyenlőségi miniszter pedig elismerte ugyan az IKEA jogát arra, hogy maga döntsön az ügyeiben, de szerinte egy ilyen nagy hírű vállalatnak őriznie kell a világban Svédországról kialakult képet, különös tekintettel azokra a társadalmi értékekre, amelyeket ez az ország magáénak vall.

Forrás: AFP/Henrik Montgomery
Ilyen volt, ilyen lett a fürdőszobai családi idill

Az IKEA azonban a jelek szerint a maga módján azokra az értékekre próbált meg tekintettel lenni, amelyeket Szaúd-Arábia vall magáénak, és ezeknek az egyik központi eleme a nők eltüntetése. A bútorgyáróriás lényegében feltalálta az egész testet eltakaró öltözet photoshoppal előállított változatát, hogy így támogassa évente 3 milliárd eurós hasznot hozó három helyi áruházát.

A svéd miniszterek felháborodott nyilatkozataival szemben a humort, mint a tiltakozás egyik formáját támogatók máris megtalálták a módját annak, hogy foglalkozzanak a problémával. A témában mémek egész sora született, a többek között olyan képekkel, ahol az Abba együttes női tagjait IKEA-bútorokkal helyettesítik, vagy eltűntetik Disney Hófehérkéjét a hét törpe mellől.

A konzervatív muszlim királyságban a nők nem szavazhatnak, nem vehetnek részt a közéletben, nem vezethetnek, és lényegében az élet szinte minden területén a férfiakra vannak utalva. Igaz, a feltétlen engedelmességért cserébe a férfiaknak kötelességük gondoskodni róluk. A szaúdi érvelés egyik visszatérő motívuma, hogy ez a gyakorlat a legideálisabb eszköz a nők jogainak a védelmére. Az elmúlt időszakban azonban többen feszegették a határokat. Mozgalom indult például annak érdekében, hogy a nők is vezethessenek, és a szaúdiak megérték azt a pillanatot is, hogy egy női honfitársuk a történelemben először elindult az olimpián.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine
Történelmi pillanat: szaúdi nők egy szaúdi nőnek szurkolnak az olimpián

A Külügyminisztérium konzuli szolgálatának a tájékoztatásából kiderül, hogy külföldiként is szigorú keretek között lehet csak élvezni az ország vendégszeretetét. Alapvetés, hogy nők nem közlekedhetnek egyedül Szaúd-Arábiában, és ez alól a szabály alól akkor sem kapnak felmentést, ha turisták. Őket szintén férfi családtagnak vagy az üzleti partnerének kell várnia akkor, amikor belépnek az országba, és hasonló kíséretre van szükség akkor is, amikor egyik helyről a másikra szeretnének eljutni. A családi körön kívül a két nem képviselői nem is léphetnek kapcsolatba egymással. A Human Rights Watch emberi jogi szervezet 2012-es jelentése szerint a szaúdi rendszer még ma is egész egyszerűen kiskorúként kezeli a nőket.

Szaúd-Arábiában a nyugati nők is eltűnnek a szem elől, a viselkedési és öltözködési normák ugyanis rájuk is érvényesek. Nekik is kötelező a bokáig érő, a kart is eltakaró fekete lepel viselése, és nekik is fekete kendővel kell elfedniük a hajukat. Olyan nyilvános helyekre, mint egy éttermek vagy cukrászda, csak férfi családtag kíséretében léphetnek be, és csak az arra a célra kijelölt helyiségben az úgynevezett családi szekcióban tartózkodhatnak. A nők a bankokban is csak a külön bejáratú, szeparált helyiségben intézhetik hivatalos ügyeiket.

Forrás: AFP/Amer Hilabi
Sajátos szaúdi fogyasztóvédelem

Nem véletlen, hogy a szaúdi IKEA-katalógusban hiába keresünk például bortartót, hiszen az országban tilos az alkoholfogyasztás. Óvatosan kell bánni az olvasnivalóval is, hiszen ugyancsak tilos az olyan sajtótermékek, kiadványok, könyvek bevitele, amelyekben más vallások jelképei, alkoholos italok és olyan élelmiszerek képei találhatók, amelyek egyértelműen vagy feltételezhetően disznóhúsból készültek. Szintén nem megengedett az olyan sajtótermékek, könyvek behozatala, amelyek sértik vagy bírálják az iszlám vallás előírásait, a szaúdi szokásokat.

A legtöbb nyugati konzuli szolgálat felhívja az állampolgárainak a figyelmét arra is, hogy a gyilkosság mellett a házasságtörésért vagy a homoszexualitásért is halálbüntetés jár Szaúd-Arábiában, és hasonló büntetésre számíthat az, aki elhagyja a hitét. A halálbüntetést általában nyilvánosság előtt oldják meg lefejezéssel. Ugyancsak a nyilvánosság előtt, általában a legfontosabb mecset környékén a péntek déli ima után hajtják végre a visszaeső tolvajok büntetését: ők a jobb kezükkel fizetnek a tetteikért.

Vagyis a Nyugatról érkező meglehetősen szűknek érezheti a mozgásteret Szaúd-Arábiában, és feltehetően ehhez próbált meg alkalmazkodni a svéd bútoróriás is. Az IKEA egyébként ezzel a nagy felháborodást kiváltó lépéssel régóta zajló vitában foglalt állást, akár akaratlanul is. Régóta téma, hogy a Nyugatnak meddig kell elmennie ahhoz, hogy tiszteletben tartsa a muszlim kultúrát. A kérdés legutóbb a Mohamed prófétáról készül YouTube-videó miatt vált különösen égetővé, miután a prófétát gyalázó kisfilm miatt több arab országban is erőszakos tüntetések kezdődtek, és a tiltakozás hevében négy amerikait is megöltek, köztük az Egyesült Államok líbiai nagykövetét, Christopher Stevenst.

Arról nem volt szó ugyan, hogy a szaúdiak esetleg tüntetéseken tiltakoznának azért, mert a katalógust fellapozva nőket látnának a képeken. Sőt a CNN-nek nyilatkozó író és blogger, Eman al-Nafzsán szerint a szaúdiakat az internetnek és a műholdas csatornáknak köszönhetően már nem sokkolja a nők látványa. Korábban bevett szokás volt, hogy a külföldi magazinokban a nők meztelen vállát vagy hasát fekete filccel eltüntették. Minden egyes újságon végigmentek, és kisatírozták a kivillanó bőrfelületeket. A blogger viszont úgy látja, most mintha kezdenék feladni ezt a gyakorlatot Szaúd-Arábiában, legalább is erre utal, hogy az egyik magazin címlapján például miniszoknyában látott egy nőt. Ettől függetlenül a cenzúrázott képek a mindennapokhoz tartoznak, és előfordul, hogy még a fejkendővel eltakart nők arcát is kikockázzák. Szerinte az IKEA egyszerű marketingfogással élt, amikor manipulálta a képeket a katalógusban.

Forrás: AFP/Fayez Nureldine
Szinte semmit sem mutatnak

A svéd óriáscég később elnézést kért, és elismerte, hogy a nők kizárása a szaúdi katalógusból ellentétes az IKEA értékeivel. Ulrika Englesson Sandman, az IKEA szóvivője ugyanakkor így nyilatkozott: "Szaúdi partnereinkkel együtt gondolkodunk azon, hogyan lehetne megoldást találni erre a kérdésre". Elmondta: minden alkalommal, amikor a cég belép egy új piacra, nehéz megtalálni a megfelelő egyensúlyt saját értékei, kultúrája, illetve az adott ország értékei, törvényei és kultúrája között.

Az IKEA lépése azért is váltott ki nagy felháborodást, mert Svédország a nemek közötti egyenlőség élharcosának számít, a világot svéd húsgolyókkal és az Ektorp kanapékkal elárasztó óriáscég pedig egyfajta kulturális nagykövete az országnak. A Boston Globe című amerikai lap véleménycikke erre a kulturális misszióra is utalva jegyzi meg, hogy IKEA igazából nem is azzal hibázott, hogy igazodni próbált a szaúdi királyság merev szabályaihoz, hanem azzal, hogy a katalógus körüli felháborodást nem használta ki arra, hogy élesen elítélje ezt a gyakorlatot.