Elnapolták Tóásó Előd perét Bolíviában

Vágólapra másolva!
A tárgyalás helyszínére még mindig nem érkezett meg minden vádlott. A terrorizmussal vádolt Tóásó Előd és további 38 ember meghallgatását október 18-án folytatják.
Vágólapra másolva!

Egy héttel elnapolták csütörtökön Bolíviában a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd és további 38 ember ellen indított per tárgyalását, miután még mindig nem érkezett meg minden vádlott a helyszínre, az ország déli részében fekvő Tarijába. A többszöri halasztás után kedden indult eljárás lényegében még mindig ügyrendi kérdéseknél tart, bár eközben a vádak ismertetését is megkezdték.

A per kezdetén a vádlottak csak mintegy fele volt jelen, és a mostani elnapolás indoka is az, hogy az egyik vádlott - Ignacio Villa - orvosi kezelés miatt egyelőre nem tud megjelenni a tárgyalás helyszínén. A csütörtöki döntés értelmében a tarijai meghallgatást október 18-án folytatják.

A perbe fogott 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy terrorcsoportot számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, hiszen 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és le kellett volna zárni ügyüket. Magyarországi politikusok, európai parlamenti képviselők egyaránt megfogalmazták követelésüket, hogy a bolíviai igazságügyi szervek legalább saját törvényeiket tartsák be a Tóásó-ügyben, és biztosítsanak méltányos bírósági eljárást a vádlottak számára.

A tarijai tárgyalást rendkívüli biztonsági intézkedések közepette rendezték. A perbe fogottakat különböző városokban tartották fogságban vagy házi őrizetben, köztük a fővárosban, La Pazban, illetve Santa Cruzban. Tarija viszont mindkét helyszíntől messze van. Több vádlottnak - például Villának és az annak idején a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát elfogó Gary Prado Salmónnak - rossz egészségi állapota nem tette lehetővé az utazást.

Tóásó Előd nővére, Tóásó Edit korábban elmondta, hogy Tarijában öccsét és három társát eleinte egy körülbelül négy négyzetméter alapterületű zárkában tartották fogva, amelyben nem volt sem áram, sem víz, sem fekhely. A vádlottaknak állítólag a tárgyalóteremben sem jutott ülőhely. Tóásó Edit csütörtöki Facebook-bejegyzése szerint erre a napra már valamelyest javult helyzet, volt fekhelyük, lámpájuk és ennivalójuk. A tárgyalási szünet idejére a vádlottak egy részét visszaszállítják korábbi fogva tartási helyükre.