Elsüllyesztheti a hurrikán a Bountyt

A HMS Bounty hajózik Cichago pertjainál
Vágólapra másolva!
Tizenhét ember kellett kimenteni az HMS Bounty fedélzetéről, amikor Észak-Karolina partjainál a számos filmben szereplő hajó bajba került az Amerika partjaihoz közelítő Sandy hurrikán miatt.
Vágólapra másolva!

A kapitány helyi idő szerint hajnali fél 5-kor adta ki a parancsot a személyzetnek, hogy menjenek a mentőcsónakokba, a parti őrség mentőhelikoptere pedig úton van - írja a BBC. A mentést nehezíti, hogy 75 km/h-s szél fúj folyamatosan.

Forrás: AFP/Jeff Haynes
Az HMS Bounty ezen a képen épp Chicago partjainál szeli a habokat

A HMS Bounty Organization közölte, egyelőre értékelik a helyzetet, hogy a hajó megmenthető-e, de az elsődleges feladat most a személyzet megmentése. Tracie Simonin, a szervezet vezetője elmondta, a nehézségek vasárnap este fél 7-kor kezdődtek, amikor elment az áram, és lehetetlenné vált a víztelenítés folytatása.

A HMS Bounty az eredeti Bounty hajó másolata, amely 1784-ben épült szénszállítás céljára, majd a brit hadiflotta átépítette arra a küldetésre, hogy eljusson a csendes-óceáni Tahitira, majd tovább a Nyugat-Indiákra. 1789-ben, Tonga közelében lázadás tört ki a hajón, 18 embert, köztük a kapitányt mentőcsónakokra tették. A hajó másolata olyan filmekben szerepelt, mint a Kincses sziget, a Lázadás a Bountyn, és A Karib-tenger kalózai.