Sok múlik majd a floridai nyugdíjasokon és a virginiai kormánytisztviselőkön

Vágólapra másolva!
Hét olyan állam van az USA-ban, amelyekben még csak körülbelül sem lehet megjósolni, hogy a demokrata elnök, vagy republikánus kihívója nyer. Vajon kisegítik Romneyt a floridai konzervatív nyugdíjasok? És Obamát a virginiai kormányhivatalnokok?
Vágólapra másolva!

Barack Obama amerikai elnöknek legalább 27, republikánus kihívójának, Mitt Romneynak pedig legalább 64 elektort kell összegyűjtenie az ingatag államokban ahhoz, hogy biztosan magáénak tudhassa a győzelmet a keddi amerikai elnökválasztáson. Az amerikai államok többségében lényegében tudható, hogy melyik államban melyik jelölt fog nyerni, de bő tucatnyi államban ez még kérdéses, itt fog eldőlni a választás kimenetele.

A New York Times amerikai lap összeállítása szerint nyolc állam az, ahol többé kevésbé-meg lehet mondani, melyik oldal felé hajlanak a szavazók, de hét államban teljesen nyitott a verseny.

New Hampshire három elektort küldhet az elnökválasztó nagygyűlésbe. Romneynak itt van nyaralója, és részben helyiként tekintenek rá, Obamáék viszont Joe Biden alelnököt küldték ide kampányolni. Iowában hat elektori helyért küzdenek a jelöltek. Négy éve itt nyert először előválasztást Obama, most rosszabbak az esélyei.

Zsírosabb falat lesz Colorado, amely kilenc elektori helyet küldhet. Obama 2008-ban elnyerte mindet, megfordítva a korábbi nyolc elnökválasztás republikánusoknak kedvező trendjét. Romneynak nehéz lesz itt megszólítania a nőket és a függetleneket, Obamának viszont azok okozhatnak fejfájást, akik nem kérnek a túl nagyra nőtt kormányból. Wisconsinban 10 elektori hely sora dől el. Paul Ryan Romney alelnökjelöltje innen került a képviselőházba, de ez nem feltétlenül garantálja a republikánus győzelmet. Az államban demokrata győzelem született az elmúlt hat elnökválasztáson, de gyakran épphogy csak hozták az államot.

Az eredetileg erősen konzervatív Virginia az utóbbi időben vált csatatér-állammá az északi részén tapasztalható etnikai változások miatt. A túl nagyra nőtt kormány ellen kampányoló Romneynak nem örül az államban lakó egyre több kormányhivatalnok. 2008-ban 7 százalékos előnnyel nyert itt Obama, de a verseny ezúttal jóval szorosabb lesz. Ohio 18 elektort küld, a legtöbb elemzés szerint, ha itt nem sikerül Romneynak nyerni, akkor bukta a választást. Az elmúlt 12 választás során mindig az lett az elnök, aki itt nyert. A gazdasági fellendülés Obama malmára hajthatja a vizet, és az is neki kedvez, ha a nagyszámú autóipari dolgozónak eszébe jut, Romney mennyire ellenezte Obama autógyáraknak nyújtott mentőcsomagját.

A csatatér-államok közül a legnagyobb Florida, ahol 29 elektori hely sorsa dől el. Négy éve Obama nyert itt, de dolgát most a helyi gazdaság lassulása nehezíti. Romneynak a konzervatív nyugdíjasok jelenthetnek reményt a győzelemre, de kérdés, képesek lesznek-e ellensúlyozni az Obama felé hajló spanyolajkú - kubai vagy Puerto Ricó-i - szavazók növekvő számát.