Névházasságért börtönre ítéltek egy magyar férfit Angliában

Vágólapra másolva!
Egy nigériai nővel kötött házasságot egy magyar férfi Angliában. A nigériai nőnek közben volt nigériai párja is, a magyar férfival csak azért házasodott, hogy előnyökhöz jusson Angilában.
Vágólapra másolva!

Egy magyar férfit és egy nigériai származású párt ítélt november 9-én börtönbüntetésre az angol bíróság. A történetről szerdán számolt be a nigériai Leadership című lap. A 32 éves Jadesola Gabriel beismerte, hogy 2008. október 11-én a notthingami Szent János baptista templomban házasságot kötött a 35 éves Szirbury Ákossal. Ennek ellenére a "házassága" alatt is együtt élt Manchesterben két gyermeke apjával, a 44 éves Kazeem Adeeyo-val, akiről szintén bebizonyosodott, hogy 2009 márciusában egy másik nőt vett el Salfordban. A manchesteri bíróság mindhármukat bűnösnek találta illegális bevándorlás segítése miatt, ezért Jadesola Gabrielt 6 hónap, Kazeem Adeeyo-t és Szirbury Ákost 11 hónap börtönbüntetésre ítélte.

Az európai uniós vagy angol állampolgárral kötött névházasság révén a külföldiek munkavállalási- és hosszabb tartózkodási engedélyhez juthatnak, és jogosultak lesznek az állami támogatásokra is. Az ítélet az angol hatóságok szerint azt is jelzi, hogy nem tolerálják az ehhez hasonló csalásokat, és mindenki hasonló büntetésre számíthat, ha megpróbálja megkerülni a rendszert.