Rakéta csapódott egy izraeli óvodába

2012.11.17. 8:49

A Gázai övezetből négy rakétát lőttek ki délután a palesztinok válaszul arra, hogy az izraeli hadsereg lerombolta a Hamász székházát.

A BBC jelentése szerint helyi idő szerint délután két óra körült négy, Gázából kilőtt rakéta csapódott be az izraeli Asdod városában. A rakéták egy házat, egy autót és egy óvodát is eltaláltak. "Gáza a katonáitok temetője lesz" - üzente a Twitteren a Hamász szélsőséges palesztin szervezet az izraelieknek.

Az AP hírügynökség szerint szombat reggel tíz palesztin, köztük nyolc katona vesztette életét, amikor az izraeli hadsereg lerombolta a Hamász székházát. Ezzel negyvenre nőtt a héten kitört konfliktus gázai áldozatainak száma, Izrael pedig eddig három katonáját veszítette el.

A tel-avivi polgármester tanácsadója a BBC-nek délután azt mondta, hogy kezd visszatérni az élet a normális kerékvágásba a városban. Nem sokkal később azonban a Reuters hírügynökség robbanást és füstöt jelentette a városból. Az izraeli rádió szerint az izraeli rakétavédelmi rendszer, a vaskupola megfogott egy Gázából kilőtt rakétát.

Az AFP francia hírügynökség palesztin orvosokra hivatkozva azt jelentette, hogy a Gázai-övezet egyik déli városában, Rafahban történt izraeli támadásban egy ember meghalt.

Az izraeli légierő Iszmail Haníje gázai miniszterelnök hivatalát is lőtte - közölte szombat hajnalban az izraeli hadsereg szóvivője. Haníje nem tartózkodott az épületben. Palesztin közlések szerint a miniszterelnök székhelye teljesen megsemmisült, és több szomszédos épület is súlyosan károsodott. 

Az izraeli hadsereg szombat hajnalban azt közölte, hogy "85 új terrorista célpontra" mért csapást. A hadsereg eddig már összesen több mint 800 célpontot támadott a Gázai övezetben. Gázai palesztin fegyveresek a konfliktus kezdete óta eddig mintegy 500 rakétatámadást intéztek Izrael ellen. Egy másik izraeli légicsapás a Hamász egyik vezetőjének házát érte a Gázai övezet északi részén fekvő Dzsabalíja menekülttáborban. Egészségügyi források szerint ebben az izraeli támadásban legkevesebb 35-en megsebesültek.

Izraeli rakéták csapódtak be öt gázai transzformátorállomásba is, aminek következtében több mint 400 ezren maradtak villanyáram nélkül az övezet déli részén. A péntek éjszakai izraeli támadásokban egy ember meghalt, és több tucatnyian megsebesültek - közölte egy gázai egészségügyi illetékes. Michel Sabbah nyugalmazott jeruzsálemi latin pátriárka képmutatással vádolta a nemzetközi közösséget a gázai konfliktus kapcsán. "Amíg az izraeli-palesztin konfliktus alapkérdését nem oldják meg, minden segélykiáltás (...) puszta képmutatás" - jelentette ki a nyugalmazott főpap egy német katolikus lapnak nyilatkozva. 

Sabbah követelte a Gázai övezet izraeli blokádjának megszüntetését, amely "halált hoz" a muzulmánok és keresztények számára egyaránt. Ki kell szabadítani az övezet 1,25 millió lakóját "szabadtéri börtönéből", és meg kell oldani a konfliktust - figyelmeztetett. Sabbah 1987-2008 között vezette a szentföldi római katolikus egyházat. Ez idő tájt még 1200 keresztény él Gázában, főleg katolikusok és ortodoxok. (A konfliktusról itt olvashat részletesen.)

KAPCSOLÓDÓ CIKK