A függetlenségről is szavaznak a katalánok

Vágólapra másolva!
A legtöbb mandátumot szerezheti az a politikai erő a vasárnapi katalán választáson, amely függetlenségi népszavazással kampányol. Koránt sem biztos, hogy a leggazdagabb spanyol tartomány elszakad, de a feszültség komolyan rombolhatja az adóssággal küzdő országot.
Vágólapra másolva!

Regionális választást tartanak vasárnap Katalóniában, a leggazdagabb spanyol tartományban. A választás tétje, hogy megfelelő politikai támogatottságot kap-e az az irányzat, amely elszakadna a válság sújtotta Spanyolországtól.

A friss közvélemény-kutatási adatok szerint Artur Mas pártja szerezné a legtöbb szavazatot, igaz, annyit nem, hogy többséget nyerjen a katalán parlamentben. A politikus azt nyilatkozta, hogy reménykedik abban, elegen mennek el választani ahhoz, hogy felhatalmazzák őt egy függetlenségi népszavazás megtartására.

Katalónia a legnagyobb exportáló régió és a legnagyobb adófizető is Spanyolországban, azaz a központi költségvetésből is arányosan nagyobb részt vállal. A válság ezt a tartományt is sújtja, de nem olyan mértékben, mint a délebbieket.

A spanyol alkotmány alapján nem lehet felbontani az államot, és a kormányfő, Mariano Rajoy is arról nyilatkozott, hogy nem támogatja a különválást. Egyáltalán nem biztos, hogy ha Artur Masék mozgalma többséget is szerezne, és megtartanák a népszavazást, akkor meg is valósulna a szakadás, de a szembenállás mindenképp rombolja a befektetők bizalmát az országban.

Márpedig Spanyolország adósságválsággal küzd. Az euró bevezetése után alacsony kamatok szakadtak az európai centrumországokhoz képest fejletlen spanyolokra, és ez óriási lakásépítési fellendülést hozott. A válságban azonban a lakáspiac összeomlott, az építkezéseket finanszírozó bankok pedig hatalmas hiteleket írtak le. Ha a bankok elkezdenének tömegesen bedőlni, akkor a folyamat a spanyol államot is magával rántaná. Ebben a kiélezett helyzetben az elszakadás politikai kockázata rombolja a befektetők bizalmát.