Amerikai és francia elitegységek szíriai bevetésre készülnek

Vágólapra másolva!
A Focus nevű német hetilap úgy értesült, francia és amerikai elitegységek hónapok óta készülnek arra, hogy bevessék őket Szíriában.
Vágólapra másolva!

Francia és amerikai elitegységek készülnek szíriai bevetésre a jordániai-szíriai határon - írta legfrissebb számában a Focus című német hetilap.

Az újság vasárnap ismertté vált információi szerint a szóban forgó katonai egységek legfőbb feladata az lenne, hogy Bassár el-Aszad rezsimjének összeomlása esetén megvédjék a vegyifegyverraktárakat az iszlám felkelők fosztogatásaitól. A Focus egy NATO-tisztségviselőre hivatkozott, nevét azonban nem említette.

A tisztviselő a Focusnak elmondta, hogy a francia idegenlégió ejtőernyős vadászai az elmúlt hónapokban több alkalommal is küldtek felderítőegységeket Jordániából Szíriába. Ezt azzal igyekeztek leplezni, hogy az állítólagos feladat a menekültek segítését célzó tábori kórház felügyelete volt a jordániai-szíriai határon. A francia idegenlégió akár egy arabokból álló teljes századot képes küldeni titkos bevetésre - mondta el a NATO képviselője az újságnak, hozzátéve, hogy "embereink mindenütt észrevétlenek maradnának".

Az információk szerint a Delta Force, valamint a Rangers amerikai elitegységek sivatagi harcban kiképzett katonái ugyancsak szíriai bevetésre várnak.

A Focus ugyanakkor jeruzsálemi katonai forrásokra hivatkozva arról írt: a Szajeret Matkal nevű, a terrorizmus elleni harcra kiképzett izraeli elitalakulat már hosszabb ideje tevékenykedik Szíriában.

Izrael és a nyugati országok az elmúlt hetekben több alkalommal is annak az aggodalomnak adtak hangot, hogy a szíriai hadsereg a polgárháborúban vegyi fegyvereket vethet be, vagy azok iszlám terroristák kezébe kerülhetnek - emlékeztetett a német hetilap.