Bajszos szakszervezetis küzdhet nyikhaj ügyvéddel Chávez örökségéért

chávez lehetséges utódai, Nicolas Maduro alelnök egy caracasi gyűlésen a Hazafias Felkelés 24. évfordulóján 2013. február 27-én
Vágólapra másolva!
Bár a kedden elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnök megnevezte, hogy kit szán utódául, a buszsofőr-bajuszos kinevezett utódnak az elnöki táboron belül is lehetnek kihívói. A megüresedett posztra egy energikus fiatal ellenzéki is pályázik, aki egyszer már kipróbálta magát Chávez ellen is.
Vágólapra másolva!

"Fiatal kora ellenére tapasztalt, elhivatott, nagy munkabírású" - mondta Nicolás Maduro venezuelai alelnökről Hugo Chávez elnök, amikor megnevezte mint a jövendő elnököt, akire minden venezuelainak szavaznia kell majd, ha odáig jutnak. A kedden elhunyt elnök halála után az alkotmány értelmében 30 napon belül elnökválasztást kell tartani. Kik azok, akik továbbvihetik vagy épp leépíthetik Chávez bolivariánus forradalmát?

A bajszos szakszervezetis

A hivatalos utód Nicolás Maduro alelnök, korábbi külügyminiszter, aki buszsofőrként indult, majd szakszervezeti vezetői karriert befutva lett Chávez egyik legközelebbi bizalmasa. A kedden este elhunyt elődjével szemben csendes fickóként leírt Maduro utódként való megnevezésével Chávez feltehetően azt próbálta meg elkerülni, hogy hatalmi harcok kezdődjenek saját politikai táborán belül.

Kettejük barátsága még az 1990-es évek elején indult, amikor Chávez börtönben ült kudarcba fulladt 1992-es puccskísérlete miatt, Maduro pedig szabadon bocsátása érdekében kampányolt. Maduro itt ismerte meg későbbi feleségét is, aki Chávez egyik védőügyvédjeként dolgozott. A tömött bajszú politikus azon kevesek egyike, aki hozzáférhetett Chávez amúgy szigorú titokként kezelt rákbetegségének pontos diagnózisához.

A csendesnek leírt, spirituális támaszt egy indiai gurunál kereső Madurót párbeszédre mindig hajlandó diplomataként jellemzik, ám a barátságos, társaságkedvelő személyiség ravasz manipulátort és ügyes tárgyalót rejt. Ő tarthatja egyben Chávez táborát, amelyben komoly előny a Kubával régóta ápolt jó kapcsolata is. Ő sem mentes az indulatoktól, volt rá példa, hogy "kicsinyes hivatalnoknak" nevezte John Negroponte korábbi amerikai külügyminiszter-helyettest.

Nicolas Maduro alelnök egy caracasi gyűlésen februárban Forrás: AFP/Juan Barreto

A BBC brit közszolgálati adó szerint nem várható, hogy szakítson a Chavez által vitt külpolitikai irányvonallal, főképp, hogy kulcsfigurája volt az USA-val kritikus szövetségesek - Irán, Fehéroroszország, Kuba stb. - megtalálásában.

Órákkal az elnök halálhíre előtt - amelyet ő maga jelentett be -, kirohanást intézett Venezuela ellenfelei ellen, összeesküvéssel vádolta az USA-t, és kiutasította az amerikai légügyi attasét. Pragmatikus oldalát is megvillantotta, amikor évtizedes ellenségeskedés után sikerült rendeznie országa kapcsolatát Kolumbiával.

Az elnök iránta érzett bizalmát mi sem mutatja jobban, mint hogy a tavaly őszi kampányban ő vezette a Chávezt szállító teherautót. Karrierjét előszeretettel állította Chávez példaként arra, hogy az országban valóban a nép gyakorolja a hatalmat. "Nézd, hova igyekszik ez a buszsofőr Nicolás... ezzel piszkálták a burzsoák" - mondta róla.

Akitől a chávezi örökséget féltik

Chávez örökségét az ellenzéki Henrique Capriles Radonski veszélyezteti, aki a tavaly októberi elnökválasztáson minden korábbi ellenzéki jelöltnél jobban megközelítette Chávezt: a szavazatok 44 százalékát megszerezve 11 százalékkal maradt alul. A korábbi választáson Chávez még 26 százalékot vert az ellenzéki jelöltre.

A holland és lengyel felmenőkkel rendelkező, a venezuelai gazdasági elithez tartozó - a családja napilapokban, mozikban és más vállalkozásokban is érdekelt - ügyvédnek tanult fiatal, 41 éves Capriles gyors politikai karriert tudhat magának. Ő volt a legfiatalabban megválasztott venezuelai kormányzó, amikor 2008-ban 36 évesen Miranda állam élére került. Politikai potenciálját jelzi hogy ekkor Diosdado Caballót, Chávez nagyon közeli szövetségesét győzte le.

Ő maga azt állítja, hogy keményen dolgozó családból származik, nagyszüleinek - akik között apai ágon holland katolikusok, anyai ágon lengyel és orosz zsidó felmenők vannak - semmijük nem volt. Már 11 éves kora óta keményen dolgozik, sokan emlegetik munkamániáját, az al-Dzsazíra arab hírtelevízió által idézett hívei úgy írták le, mint akivel alig lehet tartani a tempót.

Henrique Capriles a tavalyi kampányban Forrás: AFP/Leo Ramirez

Szerintük Capriles új arcnak számít a régi elitben, aki a demokratikus eszmék elkötelezett híve, aki aláveti magát a népakaratnak, ha úgy alakul. "Ez nem Kuba, és nem is monarchia, ahol király uralkodik, és az általa kinevezett utód mászhat a megüresedett trónra. Venezuelában, ha valaki elveszíti tisztségét (ahova választás útján került), az utolsó szót mindig az emberek mondják ki" - nyilatkozta Capriles még tavaly decemberben.

Kritikusai azonban megkérdőjelezik a demokratikusságát, szerintük 2002-ben részt vett a Chávez elleni puccsban, de megvádolták erőszakba fulladt ellenzéki tüntetések szervezésével is. A puccs után 119 napra őrizetbe vették, de a bíróság felmentette. Ő maga Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnököt tekinti példaképének, aki gazdaságélénkítő politikája mellett szép számmal indított szociális felzárkóztató programokat is.

Ellenfelei attól tartanak, hogy ha ő lesz az elnök, akkor elvész mindaz az erőfeszítés, amelyet Chávez tett a szegény társadalmi rétegek felzárkóztatása érdekében. A tavalyi elnökválasztási kampány során Chávezék kiszivárogtatták az állítólagos titkos programját, amelyben a szociális programokra költött pénz visszavágásáról, kulcsfontosságú iparágak privatizációjáról és más neoliberális intézkedésről esik szó.

Diosdado Cabello Forrás: AFP/

A baseballjátékosként is kitűnő Caprilesnek sikerült egyesítenie a középjobb és középbal demokratikus pártjait a tavalyi elnökválasztási kampány során, és megmutatta, hogy esélyes kihívója lehet Cháveznek. Meg kell azonban küzdenie az ellenfelei által is gyakran Don Regalonnak (kb. adakozó úr) nevezett Chávez halála okozta nagy össznemzeti gyász érzésével is.

Chávez bizalmasai

Chávez táborában is vannak még lehetséges utódok, bár ők eddig nem jelezték, hogy megkérdőjeleznék fiatalon elhunyt vezetőjük utódja kinevezését illető döntését. Diosdado Caballo parlamenti elnök, Chávez régi szövetségese, aki együtt ült vele az 1992-es puccskísérlet után. Az alkotmány értelmében az új elnök megválasztásáig neki kellene vezetni az országot, de ott sem volt, amikor a kinevezett utód, Maduro bejelentette Chávez halálát.

Pedig Caballo is hűséges embere a volt elnöknek, erről a Chávez elleni 2002-es puccs során is tanúbizonyságot tett, amikor 48 órára ő vette át az elnöki teendőket, és ilyen minőségében elitkommandósokat küldött Chávez kiszabadításáért. Chávez után ő a leghatalmasabb ember a néhai elnök pártjában, felesége kongresszusi képviselő, fivére az adóhatóság elnöke.

Elias Jaua Forrás: AFP/

Ellenfelei ugyanakkor sokat támadták szerintük megkérdőjelezhető üzleti érdekeltségei miatt, és gyakran emlegetik boli-burzsoának, aki a bolivariánus szocializmus kegyeltjeként tollasodott meg. Hűsége ellenére Chávez hívei sem kedvelik, az ellenzék körében pedig ő a néhai elnök leggyűlöltebb szövetségese. Várható azonban, hogy komoly befolyása révén igyekszik majd érvényesíteni politikai ambícióit.

Elias Jaua korábbi alelnököt is emlegették már mint lehetséges pályázót az elnöki posztra. Ő vezette az elnöki titkárságot is, majd mezőgazdasági miniszterként szolgálta Chávezt, januárban pedig külügyminiszterré nevezték ki. A tavalyi kormányzóválasztáson azonban súlyos kudarcot szenvedett: épp Caprilesszel szemben maradt alul Miranda államban.