Dánia a világ legboldogabb országa

Vágólapra másolva!
Az ENSZ többek között a korrupció érzékelt jelenléte, a közbiztonság, és a szociális ellátórendszerek hatékonysága alapján állította össze az országok boldogságrangsorát.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ World Happiness Report nevű 2013-as felmérése szerint a legboldogabb országok körébe Dánián kívül további három észak-európai ország került: Norvégia, Svédország és Finnország. Rajtuk kívül az első tíz között található még Svájc, Hollandia, Kanada, Izland, Ausztrália és Ausztria. Németország a huszonhatodik, Szlovákia a negyvenhatodik, Lengyelország az ötvenegyedik, míg Magyarország a száztizedik helyen, megelőzi többek között Mongólia, Kirgizisztán, Líbia, Nigéria és Vietnam is.

Az országok 1 és 10 között kaphattak pontokat, Dánia végeredménye 7,69 lett, a sereghajtó Ruandáé 2,94. Magyarország 4,78 pontot kapott. A New York-i Columbia Egyetem kutatói által készített jelentés, amely 2010-2012 közötti adatokat vett alapul - az egyes országok boldogságindexének megállapításakor többek között olyan változókat vesz figyelembe, mint a várható élettartam, a korrupció érzékelt jelenléte, a közbiztonság, az életút megválasztásának szabadsága, a szociális ellátórendszerek hatékonysága vagy a munkanélküliségi ráta.

Lecsúszóban

A boldogság-felmérés ötlete Bhutántól származik még 1972-ből, és abból kiindulva, hogy a gazdagodás nem mindig jár együtt jobb közérzettel. Az Egyesült Nemzetek szervezete 2011 júliusában szorgalmazta először, hogy tagállamai próbálják mérni lakosságuk közhangulatát.

A Columbia Egyetem által készített és az ENSZ által múlt év tavaszán bemutatott első ilyen jelentés szerint - a mostanihoz hasonlóan - az északi országok, Dánia és Norvégia vezette a legboldogabb országok listáját, és Togo, Benin, a Közép-afrikai Köztársaság, valamint Sierra Leone voltak a sereghajtók. Magyarország a lista 96. helyén állt a tavalyi jelentésben, amelyet 2005 és 2011 közötti adatok alapján állítottak össze.