Sarkozy nem l'Oréal-pénzből kampányolt

Vágólapra másolva!
A volt államfőt azzal vádolták, hogy a kozmetikai birodalom idős és beteg örökösnőjével finanszíroztatta elnökválasztási kampányát. Bizonyíték hiányában azonban nem áll bíróság elé. 
Vágólapra másolva!

Ejtették a vádat Nicolas Sarkozy volt francia elnök ellen, aki ellen márciusban azért indult eljárás, mert állítólag illegálisan finanszírozta 2007-es elnökválasztási kampányát. Azzal gyanúsították, hogy visszaélt a l’Oréal örökösnője, a kilencven éves Liliane Bettencourt bizalmával, és rábeszélte, hogy törvénytelenül támogassa politikai karrierjét. Mint az igazságügyi orvosi vizsgálatok is megállapították, Európa leggazdagabb asszonya 2006 óta egyre rosszabb egészségi állapotban van, és egyértelműek a szellemi hanyatlás jegyei.

Az üggyel több hónapja foglalkozó két bordeaux-i bíró elegendő bizonyíték hiányában zárta le a vizsgálatot, így nem állítják bíróság elé a volt francia államfőt. Amúgy a pártfinanszírozást szigorúan szabályozzák Franciaországban: magányszemély egy párnak maximum 7600, választások előtt pedig egy jelöltnek legfeljebb 4600 eurót adományozhat.