Egyelőre megússza a börtönt a korrupt EP-képviselő

Vágólapra másolva!
Új eljárást rendelt el az osztrák legfelsőbb bíróság Ernst Strasser ügyében. A volt osztrák néppárti politikust brit újságírók buktatták le, és négy év börtönt kapott korrupció miatt, de a legfelsőbb bíróság nem találta elég megalapozottnak a vádat.
Vágólapra másolva!

Megsemmisítette az osztrák legfelsőbb bíróság kedden az Ernst Strasser volt európai parlamenti képviselő lobbiügyében hozott ítéletet és új eljárásra utasította az elsőfokú bíróságot. Strassert, az Osztrák Néppárt (ÖVP) volt EP-képviselőjét, korábbi belügyminisztert januárban ítélték négy év letöltendő börtönbüntetésre megvesztegethetőség miatt.

Az ítélet szerint Strasser EP-képviselőként évi százezer eurót kért magukat lobbistáknak kiadó brit oknyomozó újságíróktól cserébe azért, hogy befolyásolja készülőben lévő uniós jogszabályok tartalmát.

A legfelsőbb bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy a 2010-ben érvényes osztrák jogszabályok szerint csak abban az esetben számított büntethetőnek egy politikus, ha a hivatalával összefüggő valamely konkrét fellépéséért kér konkrét előnyt. Szerintük az elsőfokú igazságszolgáltatási szerv nem támasztotta kellőképpen alá, hogy Strasser valamelyik meghatározott uniós jogszabály befolyásolásáért kérte a százezer eurót, így az eljárást elölről kell kezdeni.

Eckhart Ratz, a legfelsőbb bíróság elnöke jelezte, hogy az elsőfokú bíróság a tényállást maradéktalanul tisztázta, ezért viszonylag gyors ítélethozatalra lehet számítani.

Strasser ellen annak alapján indult eljárás, hogy a brit Sunday Times újságírói nyilvánosságra hozták a vele folytatott beszélgetéseikről készült rejtett kamerás felvételeket. Strassert ezután kizárták az ÖVP-ből és vissza kellett adnia EP-képviselői mandátumát. Részben éppen a nagy visszhangot kiváltott Strasser-ügy vezetett ahhoz, hogy szigorították a korrupcióellenes jogszabályokat Ausztriában. A törvénymódosítás óta elegendő bizonyítani, hogy egy politikus pénzért befolyásolható.