Putyin bezáratta a legnagyobb orosz hírügynökséget

Vágólapra másolva!
Gazdasági okokra hivatkozva záratta be Vlagyimir Putyin orosz államfő a Ria Novosztyi nemzeti hírügynökséget. Helyét egy új médiavállalat veszi át. Maga Putyin jelentette be a hírt hétfőn a Kreml honlapján.
Vágólapra másolva!

A hónapokon belül felálló új hivatal élére Putyin lelkes támogatója, a Kremlhez hű Dmitrij Kiszeljov, ultrakonzervatív tévébemondó és újságíró került. Kiszeljov az egyik tévéműsorában korábban a melegek ellen szónokolt.

Nem csupán a hírügynökséget záratta be az orosz államfő. Ugyanerre a sorsra jutott az Oroszország hangja rádió is, de a Rosszijszkaja Gazeta kormánylapot is átszervezik. A Rogyina nevű hazafias folyóiratot csatolják hozzá.

Az átalakításra a gazdaságosság miatt volt szükség – mondta Szergej Ivanov, a Kreml közigazgatás feje. Véleménye szerint ésszerűbben és hatékonyabban lehet mostantól az állami pénzt elosztani. Oroszország önálló politikát folytat, és erőteljesen védi a nemzeti érdekeit. Nehéz ezt a világnak elmagyarázni – mondta.

Putyint sokan kritizálják döntése miatt. A Ria Novosztyi hírügynökség a jelenlegi orosz elnök regnálása alatt is mindig a kiegyensúlyozott tájékoztatásra törekedett. Bár állami tulajdonban volt, az ellenzék véleményét is közvetítette.

A most kinevezett Kiszeljov ultrakonzervatív nézeteiről ismert. Nemrég arról beszélt egy tévéműsorban, hogy nem szabadna a melegeknek vért adni, és a szívüket is inkább elégetni kéne, semmint átültetni. Putyin legújabb lépése egyértelművé tette, hogy Moszkva nagyobb állami ellenőrzésre törekszik a már eddig is erősen szabályozott médiában. A Ria Novosztyi a világ egyik legnagyobb médiavállalata volt, 22 nyelven jelentek meg hírei.