Készen állunk Hillaryre

Hillary Clinton leköszönő külügyminiszter,  a bengázi amerikai konzulátust ért terrortámadás körülményeiről tanúskodik a szenátus külügyi bizottsága előtt a washingtoni Capitoliumban
Vágólapra másolva!
A legnépszerűbb politikus, nem mellesleg a legnépszerűbb exelnök felesége. És most a főnöke is olyan csodálattal nézett rá nagy nyilvánosság előtt, ami megmagyarázza, hogy a legfrissebb felmérések szerint miért Hillary Clinton lenne a legesélyesebb demokrata elnökaspiráns a 2016-os választásokon. Kérdés, hogy indul-e. A választási gépezet már készen áll.
Vágólapra másolva!

"Hiányozni fog" - mondta ki tévénézők milliói előtt Barack Obama a mondatot, amelynek az igazi jelentősége néhány év múlva, a 2016-os elnökválasztási kampányban lesz majd nyilvánvaló. Nem mintha az amerikai kormánytagok hozzá lennének szokva ahhoz, hogy televíziós kamerák előtt adják át nekik a búcsúajándékot. A leköszönő külügyminisztert, Hillary Clintont azonban a főnöke - aki korábban csak a feleségével, Michelle-lel állt így a kamera elé - egészen rendkívülinek számító közös interjúban dicsérte szembe az elmúlt négy évben nyújtott teljesítményéért. A CBS-en sugárzott rendhagyó beszélgetés azonban nemcsak azért volt jelentős, mert alkalmat adott a visszatekintésre és a köszönetnyilvánításra, hanem azért is, mert fontos mérföldköve lehet annak a folyamatnak, amelynek a végén ismét egy Clinton költözhet majd be a Fehér Házba.

Az amerikai sajtó a beszélgetés vasárnap esti sugárzása óta próbálja megfejteni a jeleket, gesztusokat és hangsúlyokat, hogy kiderüljön: Barack Obama áldását adta-e Hillary Clinton jelöltségére, és ami még fontosabb, Hillary Clinton akar-e indulni 2016-ban az elnökségért.

Ha az interjú hangulatából indulunk ki, szinte már zavarba ejtő volt az az egymásrahangoltság, ami az elnök és külügyminisztere szavaiból és gesztusaiból sugárzott, nem is szólva a kettőjük kapcsolatát érintő bensőséges vallomásról. "Nagyon erős a barátságunk" - mondta Obama, de a mondatot már Clinton fejezte be, a "meleg" és "közeli" jelzőket használva a kapcsolatukra.

Forrás: MTI/AP/Susan Walsh
A Clinton család Barack Obama második elnöki beiktatásán. Nagy az összhang

Barack Obama az Egyesült Államok legnagyszerűbb külügyminiszterei között emlegette Clintont, és ez olyan fordulat, amelyre a pár évvel ezelőtti ádáz, személyeskedő előválasztási harcukból aligha lehetett következtetni. Az elnök nem kis kockázatot vállalt, amikor a kormányzat egyik legnagyobb tekintélyű posztját a korábbi ellenfelére bízta, semmi garancia nem volt ugyanis arra, hogy a kampányban keményen egymásnak feszülő csapataik képesek lesznek együttműködni. Innen nézve pedig a mostani interjú mindenképpen elismerése annak a munkának, amelyet Clinton az Obama-adminisztrációba fektetett, és egyben jelzés is, hogy Obama a maga részéről kész hozzáadni Clinton esetleges fehér házi vállalkozásához.

Mindenki Clinton szavát lesi

Az interjút Obama kezdeményezte, mert nyilvánosan akart köszönetet mondani a külügyminiszterének, de ez legalább annyira szólt az elmúlt négy évről, mint a következő négyről. Még úgy is, hogy Clinton - igaz, nem túl meggyőzően - megkerülte a kérdést, hogy 2016-ban versenybe száll-e a Fehér Házért. A diplomatikus válasz minden követelményének eleget tett, amikor a 2016-os indulását firtató kérdésre csak annyit mondott: "Az elnököt és engem mélyen foglalkoztat az, hogy mi lesz az országunkkal a jövőben. De nem hiszem, hogy akár ő, akár én meg tudjuk jósolni, hogy mi történik majd holnap vagy jövőre." Ezzel a mondattal Clinton bebiztosította, hogy véletlenül se csendesedjenek a pletykák a jelöltségéről.

Forrás: AFP/Saul Loeb
Kölcsönös érdekek hajtják őket

A témát segít napirenden tartani az is, hogy már megjelent az első, Clinton elnökjelöltségét támogató úgynevezett szuper PAC. Ezek a politikusoktól hivatalosan függetlenül működő, de mégis hozzájuk kötődő kampányszervezetek a legfelsőbb bíróság 2010-es döntése értelmében nemcsak magánszemélyektől, hanem szakszervezetektől és cégektől is korlátlanul elfogadhatnak pénzt, és bár ezeket az összegeket nem az általuk támogatott jelölteknek adják, de rendezvényekkel, politikai hirdetésekkel veszik ki a részüket a kampányból. A Ready for Hillary (Készen állunk Hillaryre) elnevezésű szervezet már regisztrált is a Szövetségi Választásai Bizottságnál, és a vezetője azt állítja, mindent megtesznek, hogy készen álljanak a mozgósítással arra a pillanatra, amikor Clinton végre úgy dönt, hogy indul az elnökválasztáson.

Azt, hogy az elmúlt néhány évben mennyire egyértelművé érett az elképzelés, hogy Barack Obama után a demokratáknak Hillary Clintonnal kellene bevenniük a Fehér Házat, jól jelzi, hogy ha a volt first lady az indulás mellett döntene, biztosan övé lenne a jelöltség - legalábbis így értelmezte a Demokrata Párt felől érkező jeleket a CNN internetes oldalán megjelent írásában David Rothkopf, a Foreign Policy című külpolitikai folyóirat kiadójának a vezetője.

Rothkopf szerint világos érvek szólnak Clinton jelöltsége mellett: a legnépszerűbb politikus az Egyesült Államokban és nem mellesleg a legnépszerűbb exelnök felesége. Donátorok, kampányszakemberek állnak a rendelkezésére, és elkötelezett támogatók országos hálózata áll ugrásra készen arra az esetre, ha beszállna a kampányba. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a potenciális ellenfelei nem sok eséllyel hajthatnak a jelöltséghez szükséges anyagi és politikai támogatásért egészen addig, mert mindenki arra vár, hogy Clinton végre előálljon a terveivel. Vagyis nála van az irányítás.

Clinton esélyeinek egyik mércéje, hogy több vezető republikánus politikus is úgy gondolja, a volt first lady kampánya meglehetősen lehengerlő lenne. Newt Gingrich volt házelnök, Bill Clinton egykori kíméletlen ellenfele egy interjúban kijelentette: "Ha 2016-ban Hillary Clinton lesz a jelölt, ráadásul élvezni fogja Bill Clinton és a feltehetően még mindig viszonylag népszerű Barack Obama támogatását, akkor az olyan lesz, mintha a Super Bowlt akarnánk megnyerni - és a Republikánus Párt nem képes erre."

A női hangsúly

Nemcsak a demokrata hátszél szól Clinton indulása mellett, hanem a politikai hangulat is - legalábbis így gondolják azok a társadalmi szervezetek, amelyek a nők helyzetbe hozásán dolgoznak a politikai életben. Erre utal, hogy a tavalyi választásokon rekordszámban küldtek a választók női politikusokat a kongresszusba - a szenátusban húsz, a képviselőházban 81 női politikus van jelenleg - , ami politikai elemzők szerint részben pont Hillary Clinton négy évvel korábbi kampányának köszönhető.

Forrás: AFP/Getty Images/Daniel Berehulak
Nemcsak Obamára, hanem a férjére is számíthat

A mostani politikai hangulatból éppen ezért valószínűleg egy egészen más Clinton-kampány fog kibontakozni, mint a 2008-as - véli a The Daily Beast Clinton esélyeit taglaló elemzése. Akkori kampánytanácsadója olyan stratégiát dolgozott ki, amely szándékosan a háttérbe tolta azt a nyilvánvaló tényt, hogy női jelöltről van szó, így viszont a kampányoló Clinton nem volt igazán önazonos, amit aztán a szavazók büntettek is. Csak akkor kezdett el visszakapaszkodni a Barack Obama elleni előválasztási versenyben, amikor végre a kampányban is tudomásul vette, hogy igenis történelmi jelöltségről van szó. A The Daily Beastnek nyilatkozó nőjogi aktivisták és politikai elemzők szerint Clinton a 2008-as kampányból levonta a következtetést, miszerint nem annak ellenére, hanem pont azért a legmegfelelőbb jelölt a posztra, mert nő, vagyis nem kell a háttérbe szorítani a személyiségét.

A Hillary Clintonhoz közel álló források szerint a terv jó ideje az volt, hogy a külügyminiszteri poszttól megválva tart egy kis szünetet, hogy aztán újult erővel készítse elő a választási kampányt. Erre az átmeneti visszavonulásra az elmúlt hetek orvosi diagnózisa alapján is szüksége van. A CBS-nek adott interjúban is elismerte, hogy érzi még a nemrégiben elszenvedett agyrázkódás, valamint a fejében talált vérrög miatt kapott kezelés utóhatását. (Az interjú alatt is szemüveget viselt, amire a vérrög okozta látási zavarok miatt van szüksége.)

Forrás: AFP/Saul Loeb

Clinton húsz éve lényegében megszakítás nélkül kiveszi a részét a politikai harcokból. Már first ladyként is kemény próbákat kellett kiállnia, és nemcsak a Lewinsky-botrány miatt, hanem azért is, mert az elnökfeleségek hagyományos szerepéből kilépve politikai szerepet is vállalt, például Bill Clinton később elbukott egészségügyi reformjának az élére állt. Később szenátorként is lenyűgözte a munkatársait a munkabírásával, külügyminiszterként pedig a fél világot bejárta. A CNN szerint tavaly meg is említette a kollégáinak, hogy húsz év kemény politizálás után talán itt lenne az ideje, hogy megtudja, pontosan mennyire is fáradt el.

A kórházi kezelése után mindenesetre még egyszer - külügyminiszterként valószínűleg utoljára - odatette magát a szenátus és a képviselőház külügyi bizottsága elé, és teljes felelősséget vállalt a líbiai Bengáziban lévő amerikai konzulátus elleni terrortámadás kezeléséért.

A 65 éves Hillary Clinton támogatottsága az NBC és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint 69 százalékos az amerikaiak körében. A jelenlegi állás szerint, ha indulna, ő lenne a legesélyesebb demokrata elnökaspiráns a 2016-os választásokon.

Clinton helyére Obama elnök John Kerry szenátort jelölte a diplomáciai tárca élére, akinek személyét a szenátus kedden fogja megerősíteni.