Ponta: Orbánnak nincs beleszólása Románia belügyeibe

Vágólapra másolva!
Visszaszólt a magyar kormánynak a román miniszterelnök, miután Németh Zsolt külügyi államtitkár a romániai kisebbségi jogok megsértését sérelmezte. Victor Ponta szerint ez kampányhúzás volt a magyar külügyi államtitkár részéről.
Vágólapra másolva!

Románia belügyének nevezte a kisebbségi jogok tiszteletben tartását Victor Ponta miniszterelnök csütörtökön. "A hazai törvénykezés és a kisebbségi jogok hazai tiszteletben tartása Románia belügye: nincs amiért beleszóljon a magyar miniszterelnök, és nem vagyok kíváncsi a véleményére ebben a témában" - mondta Victor Ponta, hozzátéve, hogy úgy véli, "ez a provokáció a magyarországi választásokkal és politikai helyzettel függ össze. Nem örülünk annak, és nem tartjuk korrektnek, hogy Romániát felhasználják a szomszédos ország választási küzdelmében".

A román külügyminisztérium szerdán bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, azt sérelmezve, hogy kedden Németh Zsolt külügyi államtitkár nyilvánosan szót emelt a kisebbségi jelképek használatának romániai korlátozása ellen. Németh Zsolt szerint "szimbolikus agresszió" történt azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.

Ponta csütörtökön azt mondta, fenntartja azon meggyőződését, hogy ez arcátlanság akkor is, ha ez nem valami diplomatikus kifejezés. Elmondta azt is, hogy jó alkalom lehet a helyzet tisztázására az Európai Tanács ülése, ahol a román államfő gyakorlatilag egy asztalnál ül majd a magyar miniszterelnökkel.

Martonyi telefonon beszélt a román kollégájával

Martonyi János külügyminiszter és román kollégája, Titus Corlatean csütörtök délutáni telefonon beszéltek, és egyetértett abban, hogy a feszültség csökkentése kölcsönös érdek, ezért az együttműködést "mindkét fél érzékenységének, a nemzeti közösségek természetes jogainak, valamint a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos európai elveknek, illetve normáknak" a figyelembevételével folytatják - közölte a Külügyminisztérium csütörtökön az MTI-vel.

A két miniszter megvitatta a székely zászló használatával összefüggésben kialakult helyzetet, és bár megállapították, hogy véleményük eltér, megegyeztek, hogy a két ország közötti stratégiai partnerség alapján közös cél a kapcsolatok további fejlesztése. Ezért a két ország minden szinten folytatja a párbeszédet, ebben kiemelten számítanak a diplomáciai képviseletek hozzájárulására is - tették hozzá.

Megemlítették azt is, hogy a korábbi terveknek megfelelően Martonyi János tavasszal Bukarestbe látogat. A telefonbeszélgetésről beszámoló magyar külügyminisztériumi közleménnyel lényegében megegyező kommünikét tett közzé a román külügyi tárca is.