Több százmillió kínai kelt útra

Vágólapra másolva!
Beköszöntött a kínai újév, a sárkány után a kígyó éve következik. A legnagyobb kínai családi ünnepre milliók utaznak haza a rokonaikhoz, Pekinget kilencmillióan hagyták el. A kínaiak tűzijátékkal, nagy vacsorával és vásári mulatsággal köszöntik az újévet.
Vágólapra másolva!

Beköszöntött a kígyó éve Kínában. Vasárnaptól tizenöt napon át (a tavaszünnepet lezáró lampionünnepig), kisebb-nagyobb intenzitással a mindennapok részévé válik Kínában az éjszakai tűzijátékok látványa, amelyhez maga a lakosság vásárolja meg a pirotechnikai eszközöket alkalmi elárusító bódékban. Ebben az időszakban mindenütt fénycsóvák, gömbök, arany esők láthatók.

A fővárosban ugyanakkor önmérsékletre hívták fel az embereket, hogy a levegőt és - a hátramaradó kiégett szeméttel - a környezetet a lehető legkisebb mértékben szennyezzék. Tavaly 170 tonna szemetet gyűjtöttek össze csak az újévet köszöntő éjszaka után.

Az esemény Kína legnagyobb családi ünnepének számít. Este roskadásig tele vannak az asztalok, a családtagok pedig, akik többnyire csak ezen alkalommal gyűlnek egybe, már túl vannak az érkezéskori ajándékozáson, és készülnek a következő napok további rokonlátogatásaira és a szabadtéri szórakozásokra, például vásári mulatozásra.

Milliók keltek útra

Az idei hivatalos 40 napos ünnephez kapcsolódó utazási periódus január 26-án kezdődött. A becslések szerint 200 millió ember utazott haza a családjához, ami a legnagyobb migrációs hullámnak számít a Földön.

Kínában még szombaton is három és félmillió ember szállt vonatra, a húszmilliós Pekinget már kilencmillióan hagyták el, közülük 2,7 millióan repülővel. Az utazási statisztikákból arra következtetnek, hogy minden harmadik pekingi vidékről származik.

A február tizedikével kezdődő tavaszünnephez Kínában hét nap hivatalos szabadság jár, de a "normális élet" visszaállásához általában legalább két hétre van szükség. A boltok, üzemek, gyárak leállnak, dolgozóik majd folyamatosan térnek vissza a munkahelyükre. A politika, a diplomácia ugyancsak takarékra áll.